Για το καλό μου...


η photo είναι από kosmosnews.blogspot.com

Εύχομαι καλή αρχή στην νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας (έτσι το έμαθα εγώ από μικρό παιδί), για το καλό όλων μας και για το καλό ΜΟΥ φυσικά!

Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου να κάνω μερικές επισημάνσεις σε δημόσια θέα οι οποίες πιστεύω ότι αν φτάσουν στα κατάλληλα "χέρια" θα τους βοηθήσουν να πάρουν σωστές αποφάσεις. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ποτέ κανείς υπουργός όσο καλή διάθεση και αν έχει και όσες ικανότητες αν διαθέτει δεν μπορεί να γίνει όσο χρήσιμος θα μπορούσε αν δεν έχει την σωστή πληροφόρηση. Δυστυχώς κλεισμένοι στα γραφεία τους οι εκάστοτε υπουργοί Γεωργίας δεν μπορούν να έχουν έγκυρη πληροφόρηση διότι προλαβαίνουν άλλοι να κάνουν τους διαμεσολαβητές και όχι οι αγρότες που έχουν τα προβλήματα και ίσως και τις λύσεις...

Βέβαια το διαδίκτυο έχει πολλές ικανότητες χρήσης, μία από αυτές είναι και του "ρουφιάνου". Με την καλή (αν υπάρχει τέτοια :) ) έννοια!
Θεωρώ ότι η Ελλάδα στο σύνολο της είναι ένα μικρό χωριό οπότε αργά ή γρήγορα κάποιος θα βρεθεί να πέσει πάνω στην σελίδα τούτη από το υπουργείο Γεωργίας, αν πραγματικά την βρει ενδιαφέρουσα πιστεύω ότι θα την εκτυπώσει και θα την κουβεντιάσει μαζί με το υπόλοιπο επειτελείο.
Από εκεί και πέρα ό,τι είναι εφικτό να υλοποιηθεί θα υλοποιηθεί, είμαι σίγουρος για αυτό για ένα και μόνο λόγο. Διότι το ίδιο το ταμείο του κράτους θα ωφεληθεί την ίδια στιγμή που θα παίρνει μέτρα τα οποία θα ωφελούν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η γεωργία στην Ελλάδα έχει πολλές ιδιομορφίες ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή, ανάλογα το είδος της καλλιέργειας, ανάλογα την ηλικίας των αγροτών που ασκούν το επάγγελμα κτλ..
Εγώ εξασκώ επαγγελματικά το επάγγελμα του αγρότη από το 1997, έχω εδώ και 2 χρόνια ολοκληρώσει την 10ετή θητεία μου στο πρόγραμμα νέων αγροτών και τέλος πάντων έχω να πω πολλά για το παρελθόν αλλά δεν αξίζει τον κόπο.
Ότι έγινε έγινε το μέλλον με ενδιαφέρει και για αυτό καίγομαι όπως όλοι μας νομίζω.

Ας πιάσουμε την καλλιέργεια μία μία.
Παράγω ελαιόλαδο περιορισμένης ποσότητας αλλά εξαιρετικής ποιότητας, όχι επειδή είμαι σούπερ αγρότης αλλά επειδή με ευνοεί ο τόπος που καλλιεργώ. Είναι γόνιμα εδάφη με πολύ ηλιοφάνεια ιδανικά δηλαδή για την καλλιέργεια ελαιόδεντρων.

Παράγω σταμναγκάθι, από σπόρο άγριας ποικιλίας που μάζεψα από γκρεμούς και λαγκάδια. Επίσης Παράγω ασκολύμπρους ένα πολύ υγιεινό άγριο είδος αγκαθωτού χόρτου, το οποίο δυστυχώς δεν το γνωρίζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά μόνο στην Κρήτη.

Επίσης ξερίζωσα από ένα χωράφι 6 περίπου στρεμμάτων 130 ελαιόδεντρα 25 χρονών, προσπαθώντας να κάνω από μόνος μου αναδιάρθρωση καλλιέργειας. Φύτεψα περίπου 400 φραγκόσυκα. Ο λόγος που το έκανα αυτό ήταν ότι το χωράφι δεν ήταν κατάλληλο για ελαιόδεντρα από την μία αλλά από την άλλη έτσι και αλλιώς το ελαιόλαδο τείνει να γίνει ζημιογόνα καλλιέργεια και σίγουρα το μέλλον της θα είναι δυσοίωνο.

Επίσης κατά διαστήματα την καλοκαιρινή περίοδο καλλιεργώ υπαίθρια κηπευτικά σε χωράφια δανεικά από χωριανούς και φίλους οι οποίοι δεν επιθυμούν να φυτεύουν κάτι και μάλλον ωφελημένοι βγαίνουν.

Προσπαθώ με λίγα λόγια να βγάζω μεροκάματο όλο τον χρόνο. Το ιδανικό για ένα αγρότη ημιορεινής και προβληματικής περιοχής είναι να μπορεί όλο το χρόνο να παράγει προϊόντα τα οποία τουλάχιστον θα του προσφέρουν ένα υποτυπώδες κέρδος. Στο κέρδος αυτό σε αντίθεση με άλλα επαγγέλματα δεν υπολογίζουμε τις εργατοώρες μας. Δηλαδή το αν εγώ χρειαστεί να δουλεύω κάθε μέρα κάποιες ώρες στα χωράφια δεν υπολογίζετε σαν έξοδο διότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει βιώσιμη καμία από τις καλλιέργειες που κάνω. Θεωρώ τις εργατοώρες μου ας πούμε ένα μέρος του κεφαλαίου της δουλειάς μου, το υπόλοιπο μέρος είναι οι πάγιες εγκαταστάσεις πχ αποθήκη, αλλά και ο εξοπλισμός όπως μηχανήματα, τρακτέρ, κτλ...
Επίσης έχω επιλέξει να ανήκω στους αγρότες κανονικού καθεστώτος, δηλαδή μπορώ και οφείλω να εκδίδω τιμολόγια πώλησης αγροτικών προϊόντων πληρώνοντας λογιστή και τηρώντας βιβλία εσόδων εξόδων.

Τα παρακάτω εμπόδια που συναντάω στην καθημερινή μου αγροτική πραγματικότητα είναι 100% απίστευτα και όμως Ελληνικά.
Ας ξεκινήσουμε από το ελαιόλαδο, ενώ παράγω πάρα πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο απαγορεύεται να το τυποποιήσω και να το πουλήσω για παράδειγμα σε γυάλινα μπουκάλια είτε σε κάποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ είτε σε ταβέρνες είτε σε σπίτια σε οικογένειες.
Οι λόγοι που μου το απαγορεύουν είναι ότι, οι αγρότες δεν επιδοτούνται για να φτιάξουν ένα μικρό οικογενειακό συσκευαστήριο ελαιολάδου,διότι ο αγρότης αυτός παύει να θεωρείται αγρότης και αυτόματα θεωρείται έμπορος!!!
Επίσης αν κάποιος αγρότης θέλει να χρεωθεί σε μία τράπεζα και με δάνειο και ιδίους πόρους θελήσει να φτιάξει ένα συσκευαστήριο, χωρίς επιδοτήσεις δηλαδή, πάλι δεν μπορεί διότι πάλι θεωρείται έμπορος.
Προσέξτε δεν μιλάμε να αγοράζεις ελαιόλαδο τρίτων να το συσκευάζεις και να το πουλάς, μιλάμε καθαρά και μόνο το δικό μου λάδι αν τυποποιήσω παύω να είμαι αγρότης και είμαι έμπορος ελαιολάδου σύμφωνα με του νόμους του κράτους!!!
Αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν επιθυμώ ούτε να χρεωθώ σε τράπεζα ούτε να επιδοτηθώ για να φτιάξω ένα τυποποιητήριο, ας υποθέσουμε ότι αυτό θα ήταν μια μεγάλη επένδυση ίσως μεγαλύτερης δυναμικότητας από όσο θα μπορούσα να αντέξω σαν αγρότης, δεν μπορώ να συνεργαστώ ούτε με τυποιητήριο κάποιου τρίτου. Δεν μπορώ δηλαδή να πάω το ελαιόλαδο μου σε κάποιον συνεταιρισμό ή σε κάποιον ιδιώτη και να το τυποιήσω με δική μου φίρμα! Διότι ο αγρότης δεν μπορεί να βγάλει ταμπέλα και να κατοχυρώσει ονομασία σε αγροτικό προϊόν που παράγει διότι πάλι παύει να είναι αγρότης και αυτόματα θεωρείται έμπορας!!!

ΧΑΧΑ! επιτρέψτε μου να γελάσω διότι αυτά τα πράγματα είναι μόνο για γέλια!
Τα ίδια και περισσότερα ισχύουν για όλα τα προϊόντα που παράγω με αποτέλεσμα τα προϊόντα να τα διαθέτω χύμα σε χονδρέμπορους σε τιμές κάτω του κόστους. Διότι έτσι είναι το νόμιμο και το ηθικό τελικά.
Έκκληση κάνω στην νέα ηγεσία του υπουργείου να κατανοήσει ότι:
και τα προϊόντα θα φτηνύνουν στο ράφι αν εγώ πουλάω απευθείας το προϊόν μου χωρίς μεσάζοντες.
και ΦΠΑ θα εισπράττει το κράτος διότι όλοι οι αγρότες θα τρέξουν να ανοίξουν βιβλία ώστε να μπορέσουν να μπουν στην αγορά
και τα καινοτόμα προγράμματα και η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα βρουν πεδίο δράσης στο λαό, διότι αν με αφήσεις να μπω στην αγορά θα σκεφτώ χίλια-δυο πράγματα ώστε να καινοτομήσω και να πάρω παραπάνω μερίδιο από αυτήν!

Αρχίζοντας από το ελαιόλαδο περιέγραψα ένα γενικότερο πρόβλημα εμπορίας και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
Το να μπορεί ο αγρότης όμως να συσκευάσει και να εμπορευθεί το προϊόν του δεν σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα θα γίνουν αυθημερόν εμπορεύσιμα, κάποια από αυτά που παράγουμε ίσως τα περισσότερα δεν θα γίνουν. Διότι είτε δεν πληρούν τις προδιαγραφές είτε δεν θα μπορούν να συναγωνιστούν τα φτηνότερα λόγο ελάχιστου κόστους παραγωγής.
Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι πρέπει να αλλάξουμε καλλιέργειες, τελεία και παύλα. Δεν πάει να πει ότι επειδή βρήκαμε μια καλλιέργεια από τον μπαμπά μας ή ακόμα και από τον παππού μας εμείς πρέπει να την διατηρήσουμε και ας μπαίνουμε μέσα...
Προσωπικά ρίσκαρα και φύτεψα φραγκόσυκα, δεν ξέρω τι θα απογίνει και αν σε 3-4 χρόνια που θα μπουν στο εισόδημα θα βγάλω κάτι, αυτό που θέλω όμως από το κράτος είναι να με βοηθήσει με τεχνογνωσία που δεν έχω.
Θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου μια λίστα από εναλλακτικές μελλοντικές καλλιέργειες. Και όποιος αγρότης επιθυμεί να ρισκάρει να έχει την στήριξη του κράτους, όχι οικονομική αλλά τεχνογνωσία...

Τέλος πάντων αγαπητέ μου Σκανδαλίδη μια και σε εσένα απευθύνεται αυτή η ανοιχτή επιστολή, ρίξε μια ματιά και εδώ ίσως βρεις κάτι ενδιαφέρον. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να φτάσει η ματιά σου μέχρι εδώ, ίσως κάποιος συνεργάτης όμως ξεπέσει ως έπαε...

Comments

Καλησπερα, συγχαρητήρια για

Καλησπερα, συγχαρητήρια για το μπλοκ σας.
Ειμαστε κι εμεις ελαιοπαραγωγοι και αναρωτιωμαστε αυτην την περιοδο με πιο τροπο θα μπορουσαμε να διαθετουμε εμεις οι ιδιοι το προιον μας, χωρις μεσαζοντες... η τιμη αγορας του προιοντος μας, ολο και μειωνεται και εαν συνεχιστει ετσι η κατασταση στο τελος θα βρεθουμε στον δρομο...να ειστε καλα ..χαιρετισματα απο τα Χανια στην ομορφη Κισσαμο!

ευχαριστώ συνάδελφε :)

Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και υγεία για το νέο έτος.
Δυστυχώς δεν βλέπω μέλλον για το προϊόν μας, τώρα μάλιστα που φρόντισαν να πτωχεύσουν όλες τις οικογένειες της Ελλάδα οι πολιτικάντηδες ακόμα και η διάθεση του προϊόντος κατευθείαν από εμάς στα νοικοκυριά είναι πρόβλημα. Τι να κάνει την ποιότητα και μάλιστα σε καλή τιμή ο νοικοκύρης όταν δεν έχει χρήματα ούτε για τα απαραίτητα;
Το αγρότη δεν τον σώσει τίποτα άλλο παρά μόνο η επιστροφή της χώρας σε εγχώριο νόμισμα ώστε να αυξηθεί η εξαγωγή των προϊόντων. Εντελώς συντεχνιακό βέβαια αυτό αφού άλλες κοινωνικές ομάδες τις αποτελειώνει μια τέτοια κίνηση.
Οι οποίες βέβαια έτσι και αλλιώς είναι τελειωμένες, απλά τώρα αργοσβήνουν με την ψευδαίσθηση ότι θα ζήσουν για να δουν κάποτε μια άσπρη μέρα...

συγχαρητήρια

Φίλε μου τι να σου πω, έχεις απόλυτο δίκαιο αφού η πρόταση σου είναι καθεστώς για τέτοια προϊόντα όπως το κρασί, λάδι κλπ σε πολλές χώρες, πχ στην Γαλλία οι αμπελουργοί εμφιαλώνουν όλοι το δικό τους brand name, στην Ιταλία το ίδιο και για το λάδι. Δυστυχώς οι φλώροι που διαχρονικά γίνονται υπουργοί, δεν έχουν πιάσει τσάπα και μάλλον δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν την πατατιά από την ντοματιά. Επίσης αγνοούν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία εντελώς, που λέει άλλα πράγματα για την παραγωγή των αγροτών και την διάθεση των προϊόντων. Αλλά τι περιμένεις από αυτούς που το μόνο που τους νοιάζει είναι το άτομο τους. Είναι δε τόσο κουτοί ώστε θα είναι οι τελευταίοι που θα καταλάβουν την αξία της γης που μας τρέφει και της σωστής διαχείρισης της ( με τους αγρότες) κύριους διαμεσολαβητές και διαχειριστές της.
με εκτίμηση,
Χρήστος (υποστηρικτής σου)

πληροφορίες για την καλλιέργεια φραγκόσυκων

Αγαπητέ φίλε,
Ρίξε μια ματιά στη ιστοσελίδα αυτή που δίνει πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια φραγκόσυκων. http://www.elicriso.it/it/come_coltivare/ficodindia
Είναι στα ιταλικά και βλέπω ότι έχει αρκετές πληροφορίες.
Χρησιμοποίησε τον μεταφραστή του Google και πιστεύω ότι θα βρεις άκρη.
Σε ότι αφορά τη διάθεση στο εμπόριο, από ότι διαβάζω σε ιταλικές ιστοσελίδες,
γνωρίζοντας την γλώσσα λόγω σπουδών στην όμορφη γείτονα, πωλούνται μεταποιημένα σε λικέρ, σε μαρμελάδα( 60% φραγκόσυκα, ζάχαρη, χυμός λεμονιού, πηκτίνη) αλλά και μικρότερες ποσότητες σε φρέσκια μορφή.
Αγαπητέ φίλε, προσπάθησε για το καλύτερο, γιατί αυτοί που μας κυβερνούν από τότε
που ελευθερώθηκε η Ελλάδα(με λίγες εξαιρέσεις), είναι άξιοι μόνο για κομπίνες και λούφα. Για αυτό φτάσαμε όπου φτάσαμε.
Β.

σε ευχαριστώ!!!

Σε ευχαριστώ πολύ :)