Διαβούλευση: Μητρώο Επαγγελματία Αγρότη

Η συμετοχή μου στην δημόσια διαβούλευση του υπουργείου
http://www.opengov.gr/ypaat/?p=23

Σχετικά με την προϋπόθεση γ) "να ασχολείται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και να λαμβάνει από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους..."

Η προϋπόθεση αυτή,
τινάζει στο αέρα όλο το νομοσχέδιο και δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Σε ποιο άλλο επάγγελμα θεωρείσαι επαγγελματίας όταν δαπανάς το 30% από τις εργατοώρες σου σε ετήσια βάση σε αυτό; Και ποιο άλλο επάγγελμα θεωρείται το κύριο επάγγελμα κάποιου όταν του προσφέρει μόνο το 35% του εισοδήματος του;
Γιατί πρέπει ο αγρότης να είναι πάντα η εξαίρεση;
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετεί αυτό και τι προστατεύει;

Υπάρχει υποτίθεται η δικλίδα ότι πρέπει να είσαι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ αλλά αυτό δεν είναι δύσκολο να το κάνει ο οποιοσδήποτε με λίγο ψάξιμο...
Καταλαβαίνω ότι πρέπει να στηριχθούν όσοι δουλεύουν είτε σε τουριστικές επιχειρήσεις είτε στην οικοδομή για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους. Αυτοί δεν πρέπει να εξαιρεθούν, όλοι μας το κάνουμε ή το κάναμε κατά περιόδους αυτό για ζήσουμε.
Αλλά δεν δουλεύουμε στην οικοδομή για παράδειγμα 9 μήνες και τους υπόλοιπους στα χωράφια, διότι τότε δεν ήμαστε αγρότες αλλά οικοδόμοι πως να το κάνουμε;
Ούτε ήμαστε σερβιτόροι, κηπουροί κτλ στα αγροτοτουριστικά "ξενοδοχεία" 7 μήνες και 5 μόνο στα χωράφια, Θα ήμαστε και επαγγελματίες αγρότες παράλληλα;
Άλλο είναι να είσαι αγρότης και να κάνεις εποχιακά κάποια μεροκάματα τον χρόνο σε άλλη δουλειά για να συμπληρώσεις το εισόδημα σου. Και άλλο είναι να έχεις άλλη δουλειά στην ουσία και να έχεις παράλληλα κάποια αγροτικά εισοδήματα για να συμπληρώσεις το εισόδημα σου.

Το εισόδημα του κατά κύριου επάγγελμα αγρότη πρέπει είναι το 50% των εισοδημάτων του. Δεν μπορείς να λέγεσαι επαγγελματία αγρότης με 35% του εισοδήματος σου.

Εκτός και αν με αυτό "(Θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες, οι αγρότες που άλλαξαν κύριο κλάδο ασφάλισης λόγω της απασχόλησής τους σε αγροτοτουριστικές μονάδες...)" εννοείτε όχι το προσωπικό της αγροτοτουριστικής μονάδας αλλά τον ιδιοκτήτη. Δηλαδή το αγρότη που επένδυσε σε ένα χωριό της Ελλάδας σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των αγροτουριστικών επιχειρήσεων ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και πάλι όμως η λύση είναι το εισόδημα από τέτοιες επιχειρήσεις να θεωρείται αγροτικό για τους αγρότες που επένδυσαν. Και όχι να κατεβάσουμε στο 35% το συνολικό αγροτικό εισόδημα ανοίγοντας έτσι την Κερκόπορτα πάλι.
Ξαναλέω η προϋπόθεση του να έχεις υποχρεωτικά ΟΓΑ είναι σωστή αλλά δεν διασφαλίζει τίποτα με το υπάρχον καθεστώς της έκδοσης βιβλιάριου ΟΓΑ.
Υπάρχουν πάρα πολλοί κύριοι με ακριβές γραβάτες στην Ελλάδα ιδιοκτήτες αγροτικής γης από την μία αλλά που δεν έχουν σχέση με αγροτικά εισοδήματα και τρόπο ζωής από την άλλη, παράλληλα όμως έχουν επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι οποίες ως γνωστών θα αποφέρουν αρκετά ικανοποιητικά εισοδήματα στους κατόχους της γης που έγινε η επένδυση.
Αυτοί δηλαδή οι κύριοι αν από τα φωτοβολταϊκά για παράδειγμα έχουν εισόδημα 35% των συνολικών εισοδημάτων τους θα μπορούν να γίνουν αγρότες; Ακόμα και αν δεν ήταν ποτέ; Και δεν θα παίζει κανένα ρόλο αν έχουν και κάποιες άλλες επιχειρήσεις στο όνομα τους ή αν είναι μέτοχοι σε Α.Ε πχ;
Ερωτήματα βάζω που με απασχολούν και με κάνουν εξαιρετικά καχύποπτο για την πρόθεση να κατέβουν τόσο χαμηλά οι εργατοώρες και το εισόδημα για να είναι κάποιος επαγγελματίας αγρότης.
Πιστεύω να σας προβλημάτισα αρκετά και να σκεφτείτε αυτές τις παραμέτρους που έβαλα.

Ευχαριστώ.

Επίσης υπάρχουν ανέξοδοι τρόποι για το ταμείο του υπουργείου ώστε να στηριχθούν οι πραγματικά επαγγελματίες βιοπαλαιστές αγρότες.
Παρακαλώ δείτε:
http://oliveoil.homedns.org/eksipnes_kiniseis
και
http://oliveoil.homedns.org/together