Αλτ τις ει ?

Όταν ήμουν φαντάρος, στην σκοπιά η ερώτηση σε όποιον πλησίαζε ήταν "αλτ τι συ;" δεν μου εξήγησε ποτέ κάποιος τι σημαίνει αυτό, αλλά μάλλον σημαίνει "ακίνητος και πες μου ποιος είσαι".
Στο ελαιόλαδο χρόνια τώρα κανείς δεν έψαχνε να βρει από που είναι, και καμία ετικέτα δεν έγγραφε τον τόπο καταγωγής του παρά μόνο την ποιότητα του.
Έτσι για τους ελαιοπαραγωγούς της Ελλάδας, ένας πόθος από τα παλιά ήταν να αλλάξει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 1019/02 οποίος δεν υποχρέωνε τις εταιρίες που εμφιαλώνουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να αναγράφουν την καταγωγή του ελαιόλαδου, την χώρα παραγωγής του δηλαδή.
Αποτέλεσμα δεκαετίες τώρα ερχότανε οι πολυεθνικές με τα καράβια τους, σκούπιζαν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Ελλάδας και το μεταποιούσαν στην χώρα τους χωρίς να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι είναι ελληνικό.
Ο Ιταλός, ο Ισπανός, και ο κάθε ένας όμιλος που δραστηριοποιούταν στην εμπορία και στην μεταποίηση ελαιόλαδου ανά την υφήλιο , αγόραζε το καλύτερο σε ποιότητα ελαιόλαδο στον κόσμο ελληνικό ελαιόλαδο και μετά το εμπορευόταν με την φίρμα χωρίς να αναγράφει την καταγωγή του.
Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η λαθεμένη εντύπωση των καταναλωτών ότι το ιταλικό πχ ελαιόλαδο είναι ανώτερης ποιότητας και το ισπανικό ενώ το ελληνικό υποδεέστερης.
Ενώ είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με το αντικείμενο, ότι όλοι αυτοί είτε πούλαγαν 100% ελληνικό ελαιόλαδο με την ιταλική, ισπανική κτλ φίρμα τους, είτε είχαν ανακατέψει το δικό τους ελαιόλαδο με ελληνικό για να γίνει ανώτερο ποιοτικά και να μπορέσουν να το βάλουν στο ράφι.

Στην χώρα μας το 80% περίπου της συνολικής παραγωγής ελαιόλαδου, είναι εξαιρετικό παρθένο. Δηλαδή ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει από ποιότητα σε ελαιόλαδο. Παρόλα αυτά ουδέποτε έγινε μια σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια για να αλλάξει ο κανονισμός της ευρωπαϊκής ένωσης που άφηνε ανοιχτό το παράθυρο στην μη αναγραφή στην ετικέτα της προέλευσης του ελαιόλαδου.
Η υπεραξία του προϊόντος θα ήταν ανυπολόγιστη αν συνέβαινε αυτό, διότι ξαφνικά οι καταναλωτές θα διαπίστωναν ότι το ελαιόλαδο που αγοράζουν τόσα χρόνια από τα ράφια των πολυκαταστημάτων σε όλο τον κόσμο, είναι ελληνικό ή περιέχει και μεγάλο ποσοστό από ελληνικό ελαιόλαδο στην μεγάλη του πλειοψηφία.

Φυσικά δεν παράγει μόνο η Ελλάδα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παράγουν και άλλες χώρες αλλά σε μικρότερο ποσοστό. Μία από αυτές της χώρες είναι και η Ιταλία. Η οποία Ιταλία ξαφνικά βρέθηκε με 1.500.000 υπογραφές ελαιοπαραγωγών να ζητάνε από την χώρα τους να παρέμβει για να αλλάξει αυτός ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Διότι αυτός ο κανονισμός επέτρεπε κατ`ουσίαν στις μεγάλες εταιρίες να αγοράζουν όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της Ελλάδας και της Ιταλίας, να τα ανακατεύουν με χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδα, να φτιάχνουν στο χημείο μια σταθερή σχετικά ποιότητα από ελαιόλαδα 2-3 χωρών και ο καταναλωτής να μην γνωρίζει τίποτα.
Υπό το βάρος λοιπόν των υπογραφών των Ιταλών ελαιοπαραγωγών η Ιταλική κυβέρνηση ανακίνησε το θέμα και υποχρέωσε την ευρωπαϊκή ένωση στις 6 Μαρτίου του 2009 να τροποποίηση τον παλιό κανονισμό με τον 182/09 όπου η αναγραφή στην ετικέτα του τόπου καταγωγής για τα "εξαιρετικά παρθένα" και τα "παρθένα" ελαιόλαδα είναι πια υποχρεωτική.

Την τροποποίηση αυτή την υπερψήφισαν όλα τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, εκτός από την Σουηδία που ψήφισε λευκό και την Ελλάδα που καταψήφισε!!!
Σίγουρα η νέα τροπολογία δεν είναι 100% όπως θα έπρεπε για να στηρίξει τα συμφέροντα των αγροτών, υπάρχουν και πάλι παραθυράκια και διευκολύνσεις σε αυτούς που ελέγχουν την παγκόσμια εμπορία ελαιόλαδου (2-3 εταιρίες είναι με την Ισπανική να ελέγχει το 80% παγκοσμίως) να κάνουν προσμίξεις κτλ.
Όμως είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή ένωση έκανε το πρώτο βήμα για την θέσπιση της αναγραφής του τόπου καταγωγής, υποστηρίζοντας παραγωγό και καταναλωτή από την μία ενώ από την άλλη λέμε ότι έχουμε το καλύτερο ελαιόλαδο στο κόσμο, αλλά καταψηφίσουμε μια τροπολογία που είναι προς την θετική κατεύθυνση.
Δεν το καταλαβαίνω αυτό και δεν μπορώ να καταλάβω τι είχε στο μυαλό του ο δικός μας υπουργός γεωργίας όταν καταψήφιζε...

Όποιος ξέρει σας μου πει να καταλάβω και εγώ διότι με την λογική δεν στέκει αυτό το πράγμα, ίσως να μην φτάνει μέχρι εκεί το μυαλό μου να το καταλάβω...παρακαλώ βοηθήστε με!

Comments

Αγαπητέ, αφυπνήσω σε αρχαϊστί

Αγαπητέ,

αφυπνήσω σε αρχαϊστί μετά ολίγης νεοελληνικής διαλέκτου δια την σόν διευκόλυνσιν,

τί δεν εννόησες....; ρητορικώς ερωτάσαι; Βλέπε την πηγαζομένη εκ μασώνων μεθόδευση εις την χώρα μας, οί τίνες όλοι αυτών εις κυβερνητικές θέσεις, και των οποίων απώτατος στόχος προφανέστατα ήν η εξασθένιση και ατονία άπαντος ελληνικού φύσεως πράγματος τε και ιδανικού. Αναλογισθείς αυτό, όψεσθαι γαρ τί τομέας γεωργικός, μόνον ενας εκ πάμπολλων βδελυρών σχεδίων αυτών εστί, τα οποία εις σύνολον ρήξη ταυτότητος ελλήνων επιτεύξονται θέλουσι. Θέλω λέγειν φίλτατε, ραδίως παρατηρήσομεν άπαντα α λέγω, ειδικότερα εί διανοηθείς την αυτών δράσην δια εξαιρετικής ακριβείας χειρουργικών χτυπημάτων, μείζονως βαλλόμενων κατά τοις θεμελίοις της ελληνικής υποστάσεως, φερ'ειπείν παιδείας και γλώσσας, οικονομίας, προγόνων παραδόσεις, μεθόδων διαβίωσης και νοοτροπίας, (τότε) νοήσεις αν.

Με άλλα λόγια φίλε μου και αγαπητέ αδαή αναγνώστη, ο λόγος που ίσως δυσκολεύεσαι να διαβάσεις το παραπάνω, και ακόμα χειρότερα το θεωρείς συνάμα μαλακία, (καθώς σίγουρα θα σκεφτόσουν τί μαλάκαντρος που είμαι και γράφω έτσι, είναι επειδή σου έχουν πιπιλίσει τον νού από μικρό παιδάκι στο σχολείο, να μισείς κάθε τί ελληνικό, μέχρι και σε σημείο να έχει επέλθει τέτοια σύγχυση που το να είναι κάποιος πατριώτης, θεωρείται φασίστας.

Όταν πρόσφατα ο Γιωργάκης θέλει να δώσει δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς...αναρωτήσου έλληνα(οειδές) οτι με αυτόν τον νόμο έσβησες, γιατί θα αποφασίζουν άλλοι για σένα. Αν έλθουν 200,000 ή και παραπάνω τούρκοι μετανάστες στα νησιά σου, θα σε σβήσουν. Γιατί πολύ απλά θα ψηφίσουν σιγά σιγά πρώτα για τους δικούς τους τοπικούς άρχοντες, και αργότερα για σικούς τους πάλι αντιποροσώπους στην κεντρική κυβέρνηση. Οι Κουμουνιστές οργιάζουν, δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία γλαφυρά παρουσιάζουν ως τί μέγα ιδανικό, και το αστείο είναι οτι κανείς ποτέ δεν αρνήθηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα: τροφή , υγεία, ευημερία, επιβίωση, κλπ στους μετανάστες, αλλά προέχουμε εμείς. Τα ιδανικά με άλλα λόγια έχουν αλλοιωθεί, και όλοι έχουν ασπασθεί μία μαλακισμένη φιλοσοφία εγκεφαλικού αυνανισμού κοινή από το δημοτικό ως τους μεσήλικες στην πλειοψηφία των ελλήνων. Όταν πρό ημερών ερωτήθη ο νύν πρωθυπουργός για ποιό λόγο θεωρεί οτι ο εν λόγω νόμος είναι καλός και ωφέλιμος, και για ποιό λόγο να μήν γίνει δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να ψηφίζουν οι αλλοδαποί, απήντησε: πρώτα "είναι α ανθρώπινα δικαιώματα και μετά η δημοκρατία".... Μα τόσο χάφτες είναι οι έλληνες πιά;;; Εδώ μιλάμε για πολιτικά δικαιώματα, και όχι για ανθρώπινα δικαιώματα... Τόσο απλό είναι το θέμα. Βαφτίζουμε πλέον ότι θέλουμε με ότι λέξεις θέλουμε που να εξυπηρετούν το σκοπό μας;; Εντελώς μασωνικό στην νοοτροπία του το να μήν ακριβολογεί με τον λόγο, σήμα κατατεθεν και άλλων πολλών, όπως το να βαφτίζουμε κάποιους, σε κάποια κράτη, που παλεύουν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους, τρομοκράτες... Η λέξη "εθνικό" έφυγε από τα υπουργεία. Και στην παιδεία πάμε κατά διαόλου. Πως να ξέρεις τί σημαίνει "αλτ τίς εί"; ή οτι η ψιλή επροφέρεται όπως το "h" ή το "s" (πχ. halt=άλτ, ή super=υπέρ)... Το halt το μαθαίνουν στο φροντιστήριο αγγλικών τα ζωντανά κούλ βλαμμένα κηφισιωτάκια που ντύνονται Ίμο και ακούνε εκγεφαλικοαυνανιστική μουσική, και το super το λενε καραμέλα. Αλλά είχα μαθήτρια που δεν ήξερε τί σημαίνει "πύρ" το "fire", το ήξερε όμως το μικρό παστωμένο με μέικ απ πατσαβουράκι με το σάπιο μυαλουδάκι που μόνιμη μέριμνα έχει την βόλτα και τα ρούχα που είναι πιο ακριβά από τη τσέπη του βλάκα πατέρα της και τη βλαμμένης μάνας της που βλέπει κάθε επεισόδιο του Πρωινού Καφέ. "Τί θα πεί "πύρ" κύριε;"

Λοιπόν, φίλε, τί αναρωτιέσαι, μήπως τυχόν υπάρχει κάποιο πολύ βαθύτερο νόημα και πολιτικό σχέδιο ακατανόητο για το δικό σου νού, που ο υπουργός μας καταψήφισε έναν νόμο κάτι το οποίο θα μας έκανε καλό, δηλαδή αναφορά την ένδειξη της ονομασίας προελεύσεως του ελαίου. Απλά μας γονατίζει. Οι Σουηδοι είναι ζώα.. Γιατί τους πασάρουν τόσο πολύ σαν πρότυπο και τόσο καλούς σε όλα παράδειγμα προς μίμηση εδώ, αλλά σε όλα έχουν υποστηρίξει τις πιό μαλακίες σχέδια για τον τόπο μας (όχι μόνο τον συγκεκριμένο νόμο για την γεωργία αν θυμάσαι).

Σε λίγο που θα σου επιβάλλουν να γράφεις τα ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες, που θα μαθαίνεις μαλακίες στο σχολείο και απλά θα σε ειδικεύουν χωρίς να σου χτίζουν χααρακτήρα, γιατί το τέρμα της μόρφωσης είναι ο χαρακτήρας, αλλά και που θα σου ξεπουλήσουν τη γή σε ξένους, και που θα σε σκλαβώσουν στη δουλειά μέχρι να γεράσεις χωρίς να ξέρεις όχι τί ελαιόλαδο τρώμε και από πού προέρχεται, αλλά "τίς εί" ο εαυτός σου πλέον. Την δική σου την προέλευση γκρέκο ψευτο-έλληνα νεκρέ στο νού, δεν την ξέρεις. Στην γάμησε ο Κίσιτζερ και ο κάθε κωλομασώνος που ψηφίζεις με τόσο πάθος και φανατισμό. Και θα δεχτείς κάθε ένα από τα μέτρα που παίρνουν οι πολιτικοί και νόμους ως σωτήρια, αλλά θα είναι μαχαίρωμα στην ύπαρξή σου. Το ελλαιόλαδο λοιπόν, φίλε και αδελφέ, είναι μόνο ένα παραδειγματάκι. Αλλά εγώ είμαι τρελός, μήν με ακούτε. Λησμονήστε εμένα και τις μαλακίες που λέω..αλλά όχι τον τόπο σας. Έστω, ας γράφουμε το όνομα της (πατρι)δούλας μας, πάνω σε ένα μπουκάλι λάδι, αλλά όλοι να μας αποκαλούν γκρέκους (βρωμιάρη άξεστε, χυδαίε, κλέφτη τιποτένιε)...τί δεν ήξερες οτι είαι βρισιά;;;;...κι εσύ τρανά να λές πως είσαι Γκρίκ, μαλάκα, βλάκα νεοέλληνα.

Μόνο...Δείτε την οικονομία μας, που την γονάτισαν από το τίποτα πέρσυ, ενώ εμείς δεν είχαμε οικονομική κρίση. Κάψτε με μένος ρε μαλάκες έλληνες τις πόλεις σας, για τα δήθεν δικαιώματα του μικρού αναρχικού Αλέξη εκδικούμενη στο πρόσωπο ενός ηλίθιου αστυνομικού όλο το αστυνομικό σώμα... όμως έχει έρθει κανένας τουρίστας φέτος στην (αγε)Ελλάδα, το ελλαδιστάν μας το χειμώνα; Μόνο την αρμέγουμε την ισχνή γριά αγελάδα, και η αγορά νεκρή.

Εγώ παράγω λάδι λεβέντη μου στην Κρήτη για να ξέρεις και για ποιό λόγο μιλάω με τόσο πάθος για το θέμα. Κια λέω σε όλους, και σε παρακαλώ άσε το: Φάτε τα ποδάρια σας τώρα...καιρός είναι να ξεπεζέψετε απ'του πεγιριού τσι ζάλες όλοι σας οι νεοέλληνες. Και εδώ μιλάει Κρητίκαρος, ονόματι Ελλαιβάριος από γεννησιμιού του και όχι μαλακίες χριστιανικές στο όνομα...

χμ!

επαέ λογοκρισία δεν κάνουμε το κείμενο θα μείνει ως έχει, αλλά δεν συμφωνούμε και σε ούλα αγαπητέ μουσαφίρη απ τας Αθήνας!
ας είναι!
η φιλιά στο τόπο της και πάμε παρακάτω...