Από το καλό στο καλύτερο...


Κακά ζαμάνια έρχονται...
Φέτος θα πούμε το λάδι λαδάκι (από το νερό νεράκι...), δυστυχώς η χρονιά θα είναι πάρα πολύ κακή, ίσως η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών.
Μια παροιμία λέει: "στων αμαρτωλών την χώρα τoν Μάιο μήνα βρέχει ", και εμείς πρέπει πως έχουμε πολλές αμαρτίες στην ράχη μας διότι τον Μάιο μήνα άνοιξαν οι ουρανοί στην Κρήτη. Αποτέλεσμα να πάρει ο διάολος τα αμπέλια και τις ελιές.
Τα μεν αμπέλια από περονόσπορο και ωίδιο οι δε ελιές από ακαρπία.
Και ναι μεν στα αμπέλια όσοι ασχολήθηκαν επί 1 μήνα καθημερινά με το αμπέλι τους και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σκευάσματα ίσως το πρόλαβαν και δεν απεδήμησεν εις Κύριον. Οι ελιές όμως δεν σώθηκαν διότι πολύ απλά όταν βρέξει την εποχή που το λουλούδι προσπαθεί να "δέσει" και να γίνει καρπός ελιάς, τότε το λουλούδι μαραίνετε και ΤΕΛΟΣ.

Τέλος λοιπόν για φέτος το ελαιόλαδο, διότι το Μάιο μήνα την μία μέρα έβρεχε την άλλη έβρεχε και την επόμενη ξανάβρεχε...
Το μέγεθος της ζημιάς δεν έχει εμπεδωθεί ακόμα από πολλούς και από κανένα αρμόδιο φυσικά. Πολύ απλά όμως σας ενημερώνω ότι φέτος ο νομός Χανίων θα πέσει κάτω σε παραγωγή ελαιόλαδου περίπου 70-80% σε σχέση με τα άλλα χρόνια.
Και φυσικά δεν δικαιούνται αποζημίωση οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ διότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει από το στάδιο της καρπόδεσης και μετά.
Δηλαδή πριν σχηματιστεί καρπός στο ελαιόδεντρο ότι και να πάθει δεν αποζημιώνεται, και εμείς την πάθαμε ακριβώς λίγο πριν στο παρά 1 που λένε...

Αναρωτιέμαι πως θα ζήσουμε και πως θα την περάσουμε το 2012;
Τα κηπευτικά φέτος είναι ένα εισόδημα που μας έβαλε και συνεχίζει να μας βάζει μέσα, δεν βγάζουμε όχι τον κόπο μας αλλά ούτε καν τα έξοδα μας για λάστιχα-σπόρους-λιπάσματα-νερό-κτλ. Είδη είμαστε χρεωμένοι στους προμηθευτές μας όσοι έχουμε ακόμα πρόσωπο και μας δίνουν βερεσέ, ή όσοι δεν έχουμε πρόσωπο πήραμε δανεικά για να καλλιεργήσουμε από τράπεζες ή από πιστωτικές κάρτες. Το κακό είναι ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε τον χειμώνα να καλύψουμε την χρεωκοπία της καλοκαιρινής καλλιέργειας από το μοναδικό χειμερινό εισόδημα μας το ελαιόλαδο. Τώρα όμως;
Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα μέχρι τον χειμώνα του 2013 που ίσως δέσει ο καρπός της ελιάς δεν θέλω να σας το περιγράψω.
Τα συμπεράσματα βγάλτε τα μόνοι σας...

υγ. Πωλούνται 10 στρέμματα με θέα βουνό αλλά και μόνο 10 λεπτά από την θάλασσα στον Ραβδούχα Χανίων. Πληροφορίες εδώ (δεν κάνω πλάκα)