Αρχίζει η ελαιοκομική περίοδος

Άρχισε η ελαιοκομική περίοδος και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του που λένε στο καφενείο.
Και αυτή η χρονιά δεν προμηνύετε καλή ούτε από την μεριά της σοδειάς ούτε από μεριά τιμών.
Ο καρπός δεν έδεσε στα περισσότερα ελαιόδεντρα λόγο των όψιμων βροχών τον μήνα Μάιο και ο λίγος καρπός που τα κατάφερε αποτελειώθηκε από τον δάκο και τους δυνατούς ανέμους.
Παρόλα αυτά τα ελαιόλαδα της Κρήτης θα είναι πολύ καλής ποιότητας φέτος διότι έχει βρέξει ικανοποιητικά από την μία αλλά και διότι ο χαλασμένος καρπός έχει πέσει στην Γη οπότε ότι έχει παραμείνει στο δέντρο είναι σχεδόν στο σύνολο του εξαιρετικής ποιότητας.
Εννοείτε ότι νωρίς, νωρίς θα έρθουν τα Ισπανο-Ιταλικά καράβια να τσιμπήσουν τον αφρό του ελαιόλαδου πάλι εκμεταλλευόμενοι την οικονομική ανέχεια των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι θα το δώσουν όσο όσο για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της ζωής...

Προτείνω όσοι ενδιαφερθούν για αγορά ελαιόλαδου από παραγωγό φέτος να το πραγματοποιήσουν μέχρι το πρώτο 12ήμερο του Δεκέμβρη ώστε να προλάβουν αγουρέλαιο και εξαιρετικό παρθένο λάδι πριν το σκουπίσουν οι πολυεθνικές.

Κατά τα λοιπά η ζωή συνεχίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ελαχιστοποίησε τους δασμούς από τις χώρες της βόρειας Αφρικής, οπότε η αγορά θα πήξει με φτηνή πατάτα,ντομάτα,σκόρδα,αγγουράκια κτλ Σύντομα δε και με ελαιόλαδο από αυτές τις χώρες (αναμεμιγμένο φυσικά με το δικό μας για να τρώγεται) αλλά δεν θα το πάρει κανείς χαμπάρι πιστέψτε με. Εσείς εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ελλάδας θα νομίζετε ότι τρώτε ...

Οι χώρες της βόρειας Αφρικής βασικά είναι το Μαρόκο και η Αίγυπτο, την Αίγυπτο είχα την τύχη να την επισκεφτώ πέρυσι και οφείλω να ομολογήσω ότι παράγει τα πάντα. Είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, και πως να μην είναι όταν το μεροκάματο έχει 1,5 €. Ναι καλά διαβάσατε ένα και μισό ευρώ είναι το μεροκάματο...
Οι συνθήκες διαβίωσης βέβαια είναι άθλιες σε βαθμό που δεν περιγράφονται. Εγώ που είμαι άνθρωπος του χωριού και δουλεύω στις λάσπες και στην βρωμιά σας λέω ότι αυτό που έζησα εκεί δεν περιγράφετε.
Φυσικά μην φανταστείτε ότι τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τις έχει ο λαός, λίγοι εκλεκτοί τις έχουν...
Η ιστορία είναι πολύ απλή:
Η Αίγυπτος αποτελείτε από τον Νείλο, την έρημο και γρανίτη. Ενώ έχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο δικά της σε μεγάλες ποσότητες...τα οποία επικαρπώνεται το κράτος προς όφελος του λαού βεβαίως,βεβαίως...
Τα βουνά Γρανίτη που βρίσκονται στα Νότια της Αιγύπτου επίσης ανήκουν στους ολίγους ενώ εκεί στα νότια βρίσκονται και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα του Νείλου αλλά και τα εργοστάσια φυσικού αερίου. Εννοείτε ότι και αυτά είναι κρατικά. Η ουσία είναι πάντως ότι το ενεργειακό τους πρόβλημα το έχουν λύσει και φτηνά, φτηνά μάλιστα.

Ο δε Νείλος για χιλιάδες χρόνια τράβαγε τον δρόμο του μέχρι να χυθεί στην Μεσόγειο. Έτσι όλα τα χωριά και οι πόλεις είναι χτισμένα κατά μήκος των όχθεων του Νείλου και σε αυτόν καταλήγουν οι βόθροι τους, τα σκουπίδια τους κ.α. Αν και η σωστής έκφραση είναι ότι: στην Αίγυπτο τα πάντα αρχίζουν και καταλήγουν στον Νείλο. Μια απέραντη λάσπη και δυσωδία έχει καταντήσει πια.
Όλο το υπόλοιπο κομμάτι της Αιγύπτου είναι έρημος. Η οποία έρημος είναι σαν την θάλασσα εδώ, δηλαδή δεν ανήκει σε κανέναν ιδιώτη αλλά στο κράτος.
Πριν κάποια χρόνια όμως το κράτος αποφάσισε να πουλήσει μερικά κομμάτια από την έρημο. Κάτι κομματάκια δηλαδή που το κάθε ένα είναι μερικές εκατοντάδες στρέμματα και στο σύνολο της η έκταση που πουλήθηκε ήταν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.
Φυσικά η τιμή ήταν πολύ φτηνή διότι ποιος λογικός άνθρωπος θα πήγαινε να αγόραζε έρημο; Αλλά και να υπήρχε κάποιος ντόπιος δεν θα είχε τα λεφτά να την αγοράσει όσο φτηνή και ήταν η τιμή πώλησης, θα προτιμούσε να αγοράσει αλεύρι για να φτιάξει ψωμί στα παιδιά του.
Όλος τυχαίως βέβαια κάποιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και κάποιοι επιχειρηματίες Άραβες άρχισαν να αγοράζουν τα κομμάτια της ερήμου.
Μόλις πουλήθηκαν όλα η κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει μερικά δισεκατομμύρια λίρες Αιγύπτου και να φτιάξει κανάλια τα οποία θα διοχέτευαν το νερό του Νείλου στην Αίγυπτο.

Μαντέψτε σε ποια κομμάτια της ερήμου πήγε το νερό αυτό κερδίζετε ένα δοχείο ελαιόλαδο Κρήτης...

Φυσικά η έρημος έπαψε να είναι έρημος και έγινε μια πολύ παραγωγική έκταση και πολύ εύκολα καλλιεργήσιμη για τους ιδιοκτήτες της.
Αυτοί οι ιδιοκτήτες τώρα από ότι φαίνεται αποφάσισαν να βρουν Ευρωπαίους συνεταίρους ως προς την διάθεση των προϊόντων τους και ξαφνικά καταργήθηκαν οι δασμοί! Το επόμενο βήμα είναι η ένταξη της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή ένωση για να πάρουν και καμιά επιδότηση οι δυστυχισμένοι αγρότες της Αφρικής...

Ότι και να γίνει βέβαια ποιοτικά τα προϊόντα της Αιγύπτου δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Ελλάδας και αμφιβάλλω αν μπορούν να περάσουν ακόμα και τους στοιχειώδους ελέγχους υγιεινής της Ευρώπης, αλλά σίγουρα θα βρεθεί τρόπος και για αυτό.
Το θέμα είναι να φτάσει το φτηνό προϊόν στο ράφι του Ευρωπαίου από την μία και να υπάρχει κέρδος για τον Αιγύπτιο Ιδιοκτήτη και τον Ευρωπαίο εισαγωγέα. Αυτό είναι εύκολο διότι με 1,5€ μεροκάματο στην εξαθλιωμένη Αίγυπτο και το δωρεάν νερό του Νείλου το κόστος παραγωγής είναι μηδαμινό...

Είμαι περίεργος όμως τι θα γίνει μέχρι να αποκτήσει ο Ευρωπαίος καταναλωτής ανοσία στα μικρόβια που μεταφέρει ο μολυσμένος Νείλος στα οπωροκηπευτικά. Βλέπετε οι Αιγύπτιοι έχουν αποκτήσει φυσιολογική ανοσία και δεν τους επηρεάζει την υγεία τους, όλοι εμείς οι τουρίστες όμως μόλις πίναμε νερό από την βρύση και μόλις τρώγαμε ωμό κηπευτικό πηγαίναμε κατευθείαν στην τουαλέτα και μετά με πυρετό στο κρεβάτι, και να πεις ότι δεν μας είχαν προειδοποιήσει οι τουριστικοί πράκτορες; μας το είχαν πει "μόνο εμφιαλωμένο νερό και μόνο βραστά λαχανικά θα καταναλώνετε". και εγώ πρόσεξα ρε γαμώτο, αλλά ένα καφέ τούρκικο να μην έπινα ο κακόμοιρος...

Τεσπά σήμερα είναι εθνική εορτή και γιορτάζουμε το "ΟΧΙ"
Οπότε ζήτω του "ΟΧΙ" και ζήτω μας και εμάς...