Φραγκόσυκα, Παπουτσόσυκα, Παυλόσυκα, opuntias

pavlosyka

Όπως είχα γράψει παλιότερα και στο blog μου ενδιαφερόμουν να βρω πληροφορίες για την καλλιέργεια φραγκόσυκου. Στην Κρήτη σε πολλές περιοχές τα λένε και παπουτσόσυκα ή τα ακούς και ως παυλόσυκα.
Όποιοι κάνετε τον κόπο να διαβάσετε το blog θα καταλάβετε ότι βάδιζα σε εντελώς θολά νερά και έψαχνα από οπουδήποτε μπορώ να βρω κάποιες πληροφορίες.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους επικοινώνησαν μαζί μου και μου έδωσαν συμβουλές ή έστω μου είπαν μια καλή κουβέντα προσπαθώντας να μου τονώσουν το ηθικό.
Θεωρώ ότι οι πληροφορίες που μάζεψα είναι επαρκείς ως προς το αρχικό τουλάχιστον στάδιο το οποίο έχει να κάνει με τα πρώτα χρόνια της καλλιέργειας και την σωστή ανάπτυξη των φυτών. Αλλά αυτό θα το δείξει η πράξη.
Έτσι πήρα την μεγάλη απόφαση και αντικατέστησα περίπου 7 στρέμματα ελιές με 7 στρέμματα φραγκόσυκα.
Αφού πρώτα συμβουλεύτηκα τον καλύτερο γνώστη επί του θέματος Δρα Λιονάκη Σπύρο Γεωπόνο Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Κρήτης.
Ο οποίος είναι ο άνθρωπος που για δεκαετίες ασχολείται σε επιστημονικό επίπεδο με τα υποτροπικά φυτά και όχι μόνο.

ελιες
Οι λόγοι που προτίμησα την καλλιέργεια του φραγκόσυκου είναι πολλοί, θα αναφέρω όμως τους κυριότερους. Πρέπει να ξέρετε πως όσοι νοήμονες άνθρωποι, που έχουν σχέση με αγροτιά, διαβάζουν τώρα ότι αντικατέστησα ένα ελαιώνα 7 στρεμμάτων με φραγκόσυκα το λιγότερο που κάνουν αυτήν την στιγμή είναι να γελάνε κοροϊδευτικά ή θα με λένε τρελό ("κουζουλό είναι το κοπέλι" λένε στο χωριό μου).
Υπάρχουν βέβαια και οι πιο πονηροί νεοέλληνες που λένε ότι αυτός καμιά επιδότηση βρήκε για αυτό το έκανε αυτό το πράγμα. Εγώ βέβαια δεν πήρα επιδότηση για κάτι τέτοιο αλλά για να ξεφορτωθώ την περιέργεια του κόσμου εδώ στην περιοχή τους είπα ότι πήρα επιδότηση 50.000 ευρώ :D Έτσι από την μία ικανοποίησα το κοινό αίσθημα :D και από την άλλη τώρα αντί για κορόιδο με φωνάζουν όλοι κύριο επειδή τα άρπαξα!!!
Δυστυχώς αυτοί είμαστε...

Οι βασικότεροι λόγοι που με έσπρωξαν σε αυτήν την καλλιέργεια είναι η μεγάλη κλίση που είχε το χωράφι οπότε τα έξοδα καλλιέργειας του αλλά και αυτά για την συλλογή του καρπού ήταν πολύ μεγάλα. Επίσης η περιοχή στερούταν παντελώς νερό άρδευσης, οπότε και η ανάπτυξη των δέντρων (25 ετών) ήταν αργή και η παραγωγή ελαιοκάρπου μικρή αλλά και η ποιότητα του όχι όπως θα ήθελα. Πάλι εξαιρετικό παρθένο ήταν αλλά δεν είχε ωραία γεύση λόγο έλλειψης νερού.
Επίσης παρατήρησα ότι όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έφερναν στην Κρήτη φραγκόσυκα εισαγωγής.
Δηλαδή να σηκωθεί ένας παλιός κρητικός από εκεί που "κοιμάται" και να μας δει ότι αγοράζουμε φραγκόσυκα Βολιβίας, Ιταλίας κτλ και να φρίξει ο άνθρωπος...
Την στιγμή που η Κρήτη είναι γεμάτη Φραγκοσυκιές και το 80% από τους καρπούς τους σαπίζει και πέφτει στην γη. Διότι τα θέλουμε καθαρισμένα και χωρίς αγκάθια...
Ο κυριότερος λόγος που Ελληνικά ή έστω Κρητικά φραγκόσυκα δεν υπάρχουν στην αγορά είναι ότι δεν υπάρχουν συστηματικές καλλιέργειες ώστε να μπορεί η αγορά να συνάψει μια συμφωνία με τον παραγωγό.
Έχω μάθει ότι υπάρχουν κάποιες ελάχιστες καλλιέργειες στην Ελλάδα στην Πελοπόννησο και μία κάπου στην ανατολική Κρήτη αλλά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για την διάθεση του προϊόντος τους.
Η ουσία είναι ότι στην αγορά ελληνικό φραγκόσυκο δεν βλέπω...

παυλόσυκα

Πληροφορίες παραπάνω ως προς την καλλιέργεια δεν μπορώ ακόμα να δώσω διότι και εγώ πειραματίζομαι. Οπότε δεν θέλω να πάρω κάποιον στο λαιμό μου.
Μακάρι να υπήρχε σε κάποιο συρτάρι του ΥΠ.Α.Α τεχνογνωσία να μας την έδινε με κάποιο τρόπο, αλλά μάλλον δεν υπάρχει οπότε ή πρέπει να ταξιδέψουμε στην γειτονική Ιταλία και να κλέψουμε την δική τους γνώση ή πρέπει να πειραματιστούμε μέχρι να βρούμε τον τρόπο μόνοι μας.
Δημοσιεύω μερικές φωτογραφίες από την καλλιέργεια διότι εγώ είμαι πάντα της γνώμης ότι η γνώση πρέπει να δίνεται απλόχερα και να μην πατεντάρετε.
Η γνώση ενός πράγματος δεν μπορεί να μπει στην προσωπική μας "καβάτζα" διότι αυτό τελικά οδηγεί σε μια κοινωνία καθαρά ατομικιστική (όπως σήμερα) και τελικά στην παρακμή υλική και πνευματική, ενώ ο άνθρωπος εξελίσσετε ως ον από καταβολής κόσμου λόγο της κοινωνικοποίησης του και της αλληλεγγύης του προς τον συνάνθρωπο.
Αυτά τα γράφω διότι η σελίδα κάθε φορά που θα έχω επαρκή γνώση για κάτι, θα ανανεώνεται ώστε όποιος επιθυμεί να μάθει σχετικά με την καλλιέργεια, να έχει ένα back up καλό και να μην τραβάει ότι τραβάω εγώ σήμερα.

Φιλική συμβουλή σε όσους συνάδελφους αγρότες επιθυμούν να κάνουν το βήμα, να ρίξουν την ζαριά δηλαδή αφού θέμα τύχης είναι να πιάσει ο κόπος μας τόπο, να μην φυτέψουν εισαγόμενα φυτώρια. Ο λόγος είναι ότι ίσως κάποτε αν βρεθούμε μερικοί Έλληνες καλλιεργητές φραγκόσυκων να ζητήσουμε από το ΥΠ.Α.Α να πιστοποιήσει στη Ε.Ε τα φυτά μας τα οποία θα είναι ποικιλία ντόπια από φραγκοσυκιές που ευδοκιμούν στα χωριά μας εδώ και αιώνες ώστε να γίνουν ΠΟΠ.
Οι Ιταλοί έχουν πιστοποιήσει τα δικά τους...
Οπότε κόψτε φύλλα από ντόπιες φραγκοσυκιές του χωριού σας.
Επίσης η καλλιέργεια κάλλιστα μπορεί να γίνει βιολογική αφού δεν χρειάζεται ούτε λιπάσματα ούτε φυτοφάρμακα για να ευδοκιμήσει.

Σε μερικού πονηρούς (ξέρουν αυτοί) το λέω και δημοσίως, μην κρατάτε την γνώση στα χέρια σας ως το ιερό δισκοπότηρο, έτσι και αλλιώς μόνοι σας δεν μπορείτε να δώσετε δυναμική στο προϊόν, απλά για ένα μεροκάματο στην λαϊκή πάτε... όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν!

opuntias

υγ.Θέλω να ευχαριστήσω για την βοήθεια και για την καλή τους κουβέντα:

  • Μιχαήλ Στρατουδάκη
  • Τον ανώνυμο φίλο που έδωσε το link από Ιταλία στο Blog
  • Τα παιδιά από το www.cactus.thelo.gr
  • Τον κύριο Γεώργιο Σμυρνιό από Ανώγεια του Δήμου Σπάρτης
  • τον κύριο Κορνάρο από την Κρήσσα Γη για το μήνυμα συμπαράστασης που μου έστειλε σε αυτό εδώ το τόπικ


View Larger Map

Comments

μια βοηθεια σας παρακαλω!

Γεια σας,
oνομάζομαι Χάρης.
Είμαι κάτοικος Ιταλίας απο το 1991.Είμαι άνεργος εδώ και τρία χρόνια. Λόγω κρίσης και λόγω ηλικίας (60 χρονών) είναι αδύνατον να βρώ κάποια δουλειά. Την προηγούμενη εβδομάδα παρακολουθούσα την εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» στην οποία εχουν μιλησει για την φραγκοσυκια. Η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς με έκανε να σκευτώ την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Βέβαια πρίν έρθω κάτω θα σας παρακαλούσα αν σας είναι δυνατό μερικές πληροφορίες:

Πόσο κοστίζει η φύτευση φραγκοσυκιάς το στρέμμα;
Πότε γίνεται η φύτευση και μετά από πόσο χρόνο έχουμε την πρώτη συγκομιδή;
Υπάρχει κρατική οικονομική βοήθεια για την καλλιέργεια φραγκοσυκιάς;
Εγώ έχω ένα χωράφι 10 στρεμμάτων σε χωριό των Γρεβενών. Βέβαια οι καιρικές συνθήκες δεν είναι και τόσο ιδανικές. Είναι δυνατή η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς στην περιοχή αυτή;
Και σε ποιόν θα μπορέσω να τα πουλήσω;
Εάν θα έρθω στην Ελλάδα θα μπορέσω να ζήσω την οικογένεια μου με την καλλλιέργεια της φραγκοσυκιάς;

Ευχαριστω πολυ,
Χάρης

ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΦΙΛΕ

μην σκεφτείς ότι θα ζήσεις από την φραγκοσυκιά είναι μύθος...
με μια κουβέντα ξέχνα το.

τωρα...

...μ'εκανες την καρδια περιβολι....σου ειναι δυνατο ομως να απαντησεις το ιδιο στις ερωτισεις μου; ετσι,για να ξερω περιπου..σου ειπα,ειμαι ανεργος εδω και τρια χρωνια και με καθι πρεπει ν'απασχολιθω για να ζησω...σ'ευχαριστω

τα ίδια σκατά ήμαστε όλοι...

τι να σου πω τώρα με τι να ασχοληθείς;
και εμείς παλεύουμε για να επιβιώσουμε και ήμαστε χρεωμένοι μέχρι τα αυτιά...
τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλους μας και το θέμα κλείνει εδώ!

καλλιέργεια φραγκόσυκου

Καλησπέρα. Θέλω να ασχοληθώ με την καλλιέργεια.Έχω κάποια στρέμματα στη δίαθεση μου χωρίς πολύ νερό.Μήπως γνώρίζεται τι έδαφος χρειάζεται; Θα πρέπει να κάνω ανάλυση εδάφους; Ποιές είναι οι ανάγκες του φυτού σε νερό και λίπανση;Ποιά ποικιλία είναι η καλύτερη σε απόδοση και ποιά έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση; Να αγοράσω φυτά από φυτώριο ή με μοσχεύματα; Πως θα αναγνωρίσω την ποικιλία που υπάρχει στην περιοχή για να πάρω μόσχεύματα;Πως κλαδεύουμε ενα φυτό;Βοηθάει το κλάδεμα στην παραγωγή;Πριν βάλω τα μοσχεύματα τι εργασίες θα πρέπει να κάνω στο χωράφι; Τα μοσχεύματα τα βάζω κατευθείαν στο χωράφι ή σε γλάστρες πρώτα; Ποιά είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για το φύτεμα;Τι δίκτυο διανομής και ζήτησης υπάρχε;ι

Δυκτιο πωλήσεων

Καλημέρα και συγχαριτήρια για την προσπάθειά σου,
Θέλω να σε ρωτήσω αν έχεις υπόψη σου κάποιο δύκτιο πώλησης των παπουτσόσυκων.υπάρχει κάτι οργανωμένο?
Επίσης πόσα φυτά μπαίνουν σε κάθε στρέμα?
ευχαριστώ
Μίνως

Δίκτυο πώλησης φίλε δεν

Δίκτυο πώλησης φίλε δεν γνωρίζω να υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει και σε κανένα αγροτικό προϊόν στην Ελλάδα εκτός από κάποιες ομάδες ομάδες παραγωγών που ακόμα δεν έχουν φαλιρίσει . Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας μόνος του κάνει ότι μπορεί.
Στο στρέμμα δεν ξέρω να σου πω πόσα φυτά μπαίνουν, εγώ φύτεψα 2,5 μέτρα επί 5 μέτρα γιατί θέλω να μπορώ να περνάω με το τρακτέρ αργότερα ανάμεσα...

Γεια χαρά!

Φίλε σ ευχαριστώ, μου έδωσες κίνητρο για δική μου προσπάθεια! Μπορώ να διαθέσω περίπου 30 στρέμματα στην Αρκαδία για καλλιέργεια. Αφού διάβασα την περιπέτειά σου με τα ζωντανά, σκέφτομαι να τα περιφράξω με ρεύμα, γιατί και οικονομικότερο είναι αλλά και γιατί οι τριγύρω βοσκοί σίγουρα δεν θα σεβαστούν την προσπάθειά μου. Κω....παιδα δεν έχει μόνο η Κρήτη... Από τον Ιούλιο λέω να βάλω νεαρά φυτά. Μέσα σε πέντε χρόνια που χρειάζονται για να αποδώσουν ψάχνω να βρω τρόπους διάθεσης και δημιουργία ομάδων. Δεκτές οποιεσδήποτε συμβουλές και συμμετοχές στο iro07ni@yahoo.com

καλο μεσημέρι, μ'εχει

καλο μεσημέρι, μ'εχει γοητεύσει η προσπαθειά σου απο περυσι που βρήκα το μπλοκ σου, θα ήθελα να επικοινωνήσουμε μέσω e-mail και εαν έχεις λίγο χρόνο να μου πεις τι έκανες τελικά με την καλλιέργεια σου, καταστράφηκαν πολλά φυτά, εσύ έχεις ακόμη όρεξη ή νοιώθεις ήδη απογοητευμένος ??

ευχομαι καλή επιτυχία σε ότι και να κάνεις.

με εκτίμηση
Μaria B.
email: mariabellou@gmail.com

λίγο πομονή

λίγο υπομονή διότι δεν έχω σταθερή πρόσβαση στο ιντερνετ εδώ και 2 μήνες και δεν θα έχω για ένα μήνα περίπου ακόμα.
δεν έχω ανοίξει email εδώ και 1 μήνα...
ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σύντομα θα είμαι σε θέση για επικοινωνοία

Μετά από επιδρομή προβάτων η φυτεία σχεδόν καταστράφηκε

Δυστυχώς στην Κρήτη υπάρχουν πολλά κωλόπαιδα, τα οποία με την στάση τους και την συμπεριφορά τους ξεφτιλίζουν την Κρήτη.
Μια από αυτές τις οικογένειες οι οποίες δεν έχουν, ούτε αρχές, ούτε ήθος, ούτε φιλότιμο, έτυχε να έχει πρόβατα κοντά στην καλλιέργεια με τα φραγκόσυκα.
Επειδή γνώριζα τι άθλιοι είναι είχα πάει από νωρίς και τους είχα επιστήσει την προσοχή να μην βάζουν τα πρόβατα μέσα στην φυτεία διότι θα την καταστρέψουν. Φυσικά αυτοί έδιναν τον λόγο τους ότι δεν θα ξαναβάλουν τα πρόβατα μέχρι που 2 βράδια τα έβαλαν κρυφά και την κατέστρεψαν.
Έκανα μια μήνυση αλλά είμαι έτοιμος να υπερασπιστώ την περιουσία μου την τιμή και την υπόληψη μου με κάθε τρόπο.
Δυστυχώς δεν έχω να κάνω με ανθρώπους αλλά με κάτι πολύ χειρότερο και δεν ξέρω που θα καταλήξει τελικά η όλη υπόθεση.
Δεν κωλώνω πάντως.
Ότι είναι να γίνει ας γίνει...

Θα περιμένω να δω πόσα από τα φυτά θα ξεραθούν και πόσα θα επιζήσουν. 3 χρόνια κόπος έτσι ή αλλιώς πήγε χαμένος, αν πάντως χρειάζεται ξαναφύτεμα από την αρχή το μεγαλύτερο κομμάτι δεν νομίζω ότι έχω το κουράγιο να το ξανακάνω από την αρχή.
'Ίσως τα παρατήσω.
Ίδωμεν...

υπαρχει κανα τηλ επικοινωνιας

υπαρχει κανα τηλ επικοινωνιας μαζι σου ειμαι απο Λαμια και εκει που μενω εχει εκατομυρια φραγκοσυκα
(δεν τα εκμεταλλεύται κανεις).αφου να καταλαβεις μενω σε ενα χωριο στους προποδες ενος λόφου και γυρω γυρω εχει φραγκοσυκιές!!!Πάντα αναρωτιομουν πως να τις αξιοποιήσω αφου ηξερα οτι τις κανουν και μαρμελαδα!!!! Σε τι τιμή να πωλιουνται και πώς????? τηλ 6974780634 ΒΑΙΟΣ

Επικοινωνία

Κάνε κλικ στο "Επικοινωνία" και θα βρεις τα στοιχεία μου
από τιμές πάντως και εμπορεία του προϊόντος δεν έχω ιδέα ακόμα δεν έχω μπει στην παραγωγή...

http://agrocert.gr/pages/cate

http://agrocert.gr/pages/category.asp?catID=64

δείτε το παραπάνω link. Ίσως είναι το κλικ για να σας βοηθήσει στο πρώτο βήμα σχετικά με τα φραγκόσυκα. Είναι και κάτι που είναι και στισ δικές μου σκέψεις, καθώς σκέφτομαι σοβαρά να εγκαταλείψω την Αθήνα με τον άντρα μου και την κόρη μου και να κατεβούμε στην Κρήτη ( από κει είναι η μητέρα μου).
Άν έχετε την διάθεση να το κοιτάξετε πιο καλά, έχω όλη την καλή διάθεση να συμμετέχω!!

νικος αθηνα

καλησπερα
και εγω ενδιαφερομαι σοβαρα
να παω στο νησι μου ειναι κατι που δεν απαιτει πολυ χρονο και εχει ελαχιστα εξοδα

τι με απασχολει????

που βρισκουμε τα φυτα
πως γινεσαι νεος αγροτης
που διαθετεις το προιον και σε ποια μορφη [γιατι ακατεργαστο εχει αν εχω καταλαβει μικρη αξια]

μπορει να μαζευτουν αρκετα ατομα που εχουν το ιδιο ενδιαφερον να αλλαξουμε αποψεις

και γω θελω να συμμετεχω!

σκαιπ (tag1ger)
mail (nick_tagiados@hotmail.gr)

ευχαριστώ

σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι μαζί μας αυτό το link!
προσωπικά δεν είχα ιδέα ότι ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π έχει δημιουργήσει τέτοιο γραφείο.
δίνω συγχαρητήρια σε όσους το πρότειναν και το υποστηρίζουν, τέτοιους δημόσιους υπάλληλους θέλουμε!
προσωπικά είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση για κάποια συνεργασία με το οποιοδήποτε.
ήδη έχουν επικοινωνήσει μαζί μου 4 άτομα από τον νομό Ηρακλείου τα οποία ήθελαν και αναζητούσαν πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια.
Δυστυχώς εγώ είμαι Χανιά και μας "τρώει" η απόσταση αλλά αν προχωρήσουν τελικά στην καλλιέργεια και θελήσουν συνεργασία όλα γίνονται...

Θέλω να δηλώσω από εδώ δημόσια ότι είμαι στην διάθεση του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π για οποιαδήποτε συνεργασία ή ενημέρωση θέλει, σχετικά με την μελέτη που έχει αναλάβει για τα προϊόντα της «Αλλης Γεωργίας».
Αν χρειάζεται κάποιον αγρότη με καλλιέργεια φραγκόσυκου ώστε να παρακολουθήσει και να μελετήσει την διαδρομή του φραγκόσυκου από το χωράφι ως το ράφι είμαι στην διάθεση τους.

Γειά σας, είμαι από την

Γειά σας, είμαι από την Κεφαλονιά και θέλω να ασχοληθώ με την καλλιέργεια του φραγκόσυκου.Έχω στη διάθεση μου μερικά στρέμματα με το κατάλληλο έδαφος και θα ήθελα να να μου λύσετε μερικές απορίες, όπως τί χρονικό διάστημα μεσολαβεί απο το φύτεμα μέχρι την 1η συγκομιδή;Σας ευχαριστώ.
Παναγιώτης 6978586491

Γεια σας ειμαι απο το Ρεθυμνο

Γεια σας ειμαι απο το Ρεθυμνο με ενδιαφερει πολυ αυτη η ασχολια εχω κανει μια αρχη και εγω με μια δοκιμαστικη καλιεργια λιγων στρεματων με ντοποια φυτα εχω αρχισει πριν 2 χρονια και θελω να προχωρησω.θα ηταν πολυ καλο να οργανοθουμε εμεις ολοι μαζι. 6983199838 Μανολης.

γεια σου Μανόλη

θα σε πάρω τηλέφωνο φίλε με πρώτη ευκαιρία :)

Α.Σ. ΚΡΗΣΣΑ ΓΗ

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΔΕ ΤΟ ΒLOG ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΜΑΣ . ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΕΩΡΗΣΑ ΚΑΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ .
ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ . ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΜΕ 80 ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ .
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ ΜΕ ΦΡΑΓΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΡΠΑΧΤΕΣ , ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥΣ . ΕΝΩ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΖΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ , ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΑΘΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ !
ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΜΑΣ , ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ .

Φραγκόσυκα

Αγαπητέ/ή κύριε/κυρία καλημέρα σας.
Μαζί με τη σύζυγό μου,αγανακτισμένοι απο την ποιότητα ζωής στην Αθήνα,ψάχνουμε τρόπο για να φύγουμε απο αυτήν και να ζήσουμε στην επαρχία.
Σκεπτόμενοι νέες μορφές καλλιέργειας καταλήξαμε ότι η καλλιέργεια φραγκόσυκου είναι σχετικά παρθένα στην Ελλάδα.
Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κ. ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ Μιχαήλ,όπου έχει κάνει μια αξιόλογη μελέτη για την καλλιέργεια και τη φροντίδα της φραγκοσυκιάς και με ενημέρωσε ότι υπάρχει ένας συνεταιρισμός στην Ιεράπετρα της Κρήτης.Πιθανόν να είσαστε εσεις αυτός ο συνεταιρισμός.
Θα ήθελα λοιπόν να έρθω σε επικοινωνία μαζί σας ώστε να ενημερωθώ περισσότερο για το συνεταιρισμός σας αλλά και για το θέμα καλλιέργειας της φραγκοσυκιάς.
Το e-mail μου είναι ermis.aggelou@gmail.com και το τηλέφωνό μου είναι 6932351105.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Κωστας

Εχω και εγω καπιες σκεψεις να αλλαξω καπιες καληεργιες ελιας με φραγκοσυκα. Ειμαι απο Ιεραπετρα και
θελω την βοηθια απο τον συνεταιρισμο να μας πει για την εμπορια , τις τιμες τις γνωσεις που εχει για τα φραγκοσυκα για να παρουμε ενα κινιτρο να ξεκινισουμε .
Και καποια στυχια επικινονιας .

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑ MAIL

Στείλτε μου ενα email γιατί δεν ξέρω πως αλλιώς θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε
κάνε κλικ εδώ http://oliveoil.homedns.org/node/24 και θαβρεις όλα τα στοιχεία μου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω είναι ότι τα φραγκόσυκα δεν έχουν συνέλθει από την επιδρομή των προβάτων και μάλλον θα πρέπει να ξαναφυτέψω από την αρχή.
Δεν κάνω έτσι και αλλιώς τίποτα φέτος, περιμένω νέα σας.

ευχαριστώ.

ενημερωτικες πληροφορίες Φραγκόσυκα

Γεια σας παιδια΄,

Λέγομαι Φίλιππος Καστανάκης μένω στα Χανιά και σκέφτομαι την καλλιέργεια Φραγκόσυκων όπως και οι περισσότεροι για κάτι καλύτερο.
Μετά από μια γρήγορη έρευνα στην παγκόσμια αγορά διαπίστωσα ότι το Φραγκόσυκο παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον καθώς στην Ευρώπη υπάρχει ζήτηση.
Στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική υποδομή εκτός από ορισμένα φυτώρια που εισάγουν ποικιλίες από Κεντρική Αμερική. Η μόνη λύση κατα την γνώμη μου είναι η ανταλαγή εμπειριών και πληροφοριών μεταξύ ανεξάρτητων παραγωγών για να γίνει μια αρχή (δεν συμπαθώ και ιδιαίτερα τους δημόσιους φορείς).
Τα συμπεράσματά μου είναι ότι το Φραγκόσυκο παράγει πολλά παραπροϊόντα και πρέπει ο οποιοσδήποτε αρχίσει μια τέτοια καλλιέργεια να γνωρίζει από πριν τι θέλει να παράγει.
πχ τα φύλλα του είναι βρώσιμα και έχουν γεύση κάτι μεταξύ φασολάκι και μπάμιας, τα άνθη του χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς, τα φρούτα του τρώγονται φρέσκα ή σαν χυμός (όπως η πορτοκαλάδα, και οι δε σπόροι των φρούτων παράγουν λάδι φαρμακευτικής χρήσης...!!!
Μετά την ερευνά μου κατέληξα στο ότι σημαντικότερο όλων και πιο αποδοτικό είναι η συστηματική καλιέργεια και αξιοποίηση των φύλλων με ετήσια παραγωγή / στρέμμα 3-13 τόννους.!!!! (η διαφορά και σε μένα έκανε εντύπωση αλλά διαβάζοντας κατανόησα γιατί).
Τιμή / kgr κρατηθείτε κυμαίνεται στο χωράφι κεντρικής Αμερικής από 0,5$ . ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ανά στρέμμα μπορούμε να έχουμε εισόδημα 2.100$ - 9.000$

Αυτά για αρχή παιδιά όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου το email μου είναι fkastanakis@gmail.com

Καλή μας δύναμη

μπράβο!

νά είσαι καλά ευχαριστούμε για τις πληροφορίες :)