Επάγγελμα: "Φτωχός και μαλάκας"


Α ρε Καραμήτρο....

Η γΕλλάδα για να βγάλει γάλα, για να γεννήσει ένα υγιές μοσχαράκι και για να το αναθρέψει σωστά , πρέπει να έχει φαγητό να φάει. Αλλιώς μια υποσιτισμένη αγελάδα όσο και αν την αρμέγουμε δεν θα μας δώσει γάλα μέχρι που θα πεθάνει από την πείνα...

Η Ελλάδα έχει μία γελάδα, την αγροτιά. Οι μόνοι που παράγουν σε αυτόν τον τόπο είναι οι αγρότες. Όλοι οι υπόλοιποι πουλάνε υπηρεσίες, αέρα κοπανιστό δηλαδή. Φυσικά και χρειάζεται ο κοπανιστός αέρας αλλά πιο πολύ αναγκαία είναι η παραγωγή, διότι η παραγωγή μοιράζει πλούτο ουσιαστικό και όχι τυπικό.
Ο πλούτος που παράγει ο αγρότης έχει υπόσταση. Δυστυχώς αυτήν την υπόσταση δεν μπορούν να την εννοήσουν πολλών ειδών άνθρωποι, όπως χαρτογιακάδες, νεόπλουτοι, δήθεν κουλτουριάρηδες, άλλοι που είδαν την σκιά τους πρωινή ώρα, και γενικά πάσης φύσεως σφιγγοκωλάριοι και ψαλιδόκωλοι που μπήκαν σε ένα γραφείο και πληρώνονται απο την θυρίδα κάθε 1η του μηνός.

Δυστυχώς την υπόσταση αυτή δεν μπορεί να την εννοήσει ούτε ο αγρότης της Ελλάδας, διότι δεν έχει την παιδεία για αυτό. Ο αγρότης της Ελλάδας είναι αυτό που λέμε "φτωχός και μαλάκας". Θεωρείται ένα υποβαθμισμένο είδος ανθρώπου το οποίο κοιτάζει πως θα εισπράξει καμιά επιδότηση για να την φάει στα πορνεία και στα ξενυχτάδικα. Ποιοι τα λένε αυτά?
Εγώ τα λέω που είμαι αγρότης και έχω κουραστεί να με αντιμετωπίζετε έτσι...
Θέλετε λοιπόν ένα αγρότη αμαθή και κακόμοιρο για να πουλάτε πνεύμα υπεροψίας; Οκ τον έχετε, απλά πολύ εύκολα μαζί με αυτόν θα πεθάνετε και εσείς μαζί του στην πείνα. Ή μάλλον πριν από αυτόν διότι ο αγρότης θα βρει να φάει, εσείς να δω που και τι θα βρείτε σε σύντομο μάλλον χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις και ξανά επιδοτήσεις που λένε διάφοροι ότι παίρνουν οι αγρότες πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι επιδοτήσεις παίρνουν από τη ΕΕ όλοι οι αγρότες, και μάλιστα πολλαπλάσιες από τους Ελληνες. Είναι λεφτά των κρατών, δικά μας λεφτά δηλαδή τα οποία δίνονται σαν ενίσχυση στους αγρότες για να βελτιώσουν το εισόδημα τους. Δεν χαρίζονται σε κανένα αλλά δίνονται σε όλους τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη. Το κακό είναι ότι δεν δίνονται μόνο σε αγρότες αλλά σε όλους τους πολίτες που παράγουν αγροτικά προϊόντα. Δηλαδή όποιος παράγει λάδι, ακόμα και αν είναι διευθυντής σε τράπεζα θα πάρει την ίδια επιδότηση με τον αγρότη που παράγει την ίδια ποσότητα λάδι.
Όποιος παράγει γενικά αγροτικό προϊόν που τυγχάνει επιδότησης στην ΕΕ , εισπράττει την ίδια επιδότηση για αυτό το προϊόν με τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Αυτά για την ιστορία... τώρα αν την δεκαετία του 1980 ο πεινασμένος και στερημένος (από όλες τις πλευρές) αγρότης σπατάλησε μέρος των επιδοτήσεων σε διασκεδάσεις και απολαύσεις όπως λέγεται, ε δεν είναι αυτό το αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας νομίζω!

Έξυπνοι και βλάκες άνθρωποι δεν ξέρω αν υπάρχουν, έξυπνοι και βλάκες αγρότες πάντως υπάρχουν.
Έξυπνοι είναι οι αγρότες που τα παράτησαν νωρίς και κοίταξαν να κάνουν κάτι άλλο στην ζωή τους.
Προχωράμε με παραδείγματα για να γίνει κατανοητή η υπάρχουσα κατάσταση από την μία αλλά να δούμε και το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Η γεωργική γη στην Ελλάδα είναι κατατεμαχισμένη σε μικρούς κλήρους. Αυτό συμβαίνει διότι όλοι δίνουν μερίδιο στα παιδιά τους από την περιουσία τους και διότι η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που δεν ευνοεί τεράστιους κλήρους.
Η δε μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που όλα τα προϊόντα που παράγει η Ελλάδα δεν μπορούν να καλλιεργηθούν με σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας. Πράγμα που ανεβάζει το κόστος παραγωγής πάνω από 10 φορές σε σχέση με τον Ευρωπαίο ή τον βόρειο Αφρικανό. Επίσης η Ελλάδα δεν μπορεί να συναγωνιστεί το 1,5 euro (ένα και μισό) που έχει το μεροκάματο στην βόρεια Αφρική.

Φέρνω σαν παράδειγμα την ελαιοκαλλιέργεια αλλά το ίδιο παράδειγμα θα μπορούσα να φέρω σε μία σειρά από γεωργικά προϊόντα της Ελλάδας.
Οι σύγχρονες μέθοδοι ελαιοκαλλιέργειας είναι οι εξής:

Έχουμε ένα κάμπο μεγάλο στον οποίο φυτεύουμε ελαιόδεντρα 1,5m x 3m (ενάμιση μέτρο επί 3 μέτρα), σε τέτοιες αποστάσεις φυτεύονται χιλιάδες ελαιόδεντρα. Φανταστείτε ότι εμείς στην Ελλάδα φυτεύουμε τα ελαιόδεντρα 8m x 8m δηλαδή στο στρέμμα βάζουμε 20-25 ελαιόδεντρα και οι σύγχρονοι βάζουν 160-190 δέντρα στο στρέμμα. Τα δέντρα αυτά καλλιεργούνται μόνο με μηχανικές μεθόδους και παραμένουν νάνοι, δηλαδή δεν τα αφήνουν να ξεπεράσουν ένα ορισμένο ύψος και πλάτος. Επίσης η συλλογή του καρπού γίνετε και αυτή με μηχανικές μεθόδους με νέου τύπου μηχανήματα.
Δείτε στα βίντεο κάτω, παραδείγματα για να καταλάβετε την διαφορά

ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΕ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ

ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΕ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟΥ

Με αυτές τις σύγχρονες μεθόδους έχουν κατεβάσει το κόστος παραγωγής οι Ισπανοί, οι Αμερικάνοι, οι Βόρεια Αφρική μέχρι και 10 φορές χαμηλότερα από τον Έλληνα παραγωγό.
Τα ζητήματα είναι 2 τώρα,
1) γιατί τόσα χρόνια κανένα υπουργείο και κανένας κρατικός φορέας δεν ενημέρωσε τους αγρότες για τις νέες αυτές καλλιέργειες οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα το ελληνικό ελαιόλαδο να μένει στα αζήτητα λόγο υψηλού κόστους παραγωγής?
Μήπως έπρεπε και αυτό οι Έλληνες αγρότες να το προβλέψουν? Ή μήπως οφείλουν να γνωρίζουν το τι γίνετε σε όλο τον κόσμο σχετικά με την αγροτική πολιτική που ακολουθεί η κάθε χώρα και οι αγρότες της ανά τον κόσμο? Το αρμόδιο υπουργείο μας τελικά τι ρόλο και λόγο ύπαρξης έχει? Για να μοιράζει τις επιδοτήσεις μόνο και να πουλάει εκδούλευση?
Πολύ απλά δεν υπάρχει Αγροτική Πολιτική στην Ελλάδα απλά έχουν αφεθεί οι αγρότες στην τύχη τους και ότι είναι να γίνει ας γίνει...

και 2) στην Ελλάδα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το νέο σύστημα καλλιέργειας τι θα γίνει?
Η Κρήτη. τα νησιά του Αιγαίου, η Πελοπόννησο που δεν έχουν παρά μικρά κομμάτια κάμπου?
Διότι οι καλλιέργειες αυτές δεν ευδοκιμούν και δεν μπορούν να επιτύχουν σε χωράφια που έχουν κλίση πάνω από 15% .
Δηλαδή μερικές χιλιάδες αγρότες έχουν βρεθεί μπροστά σε μία έκπληξη για την οποία μία συντεταγμένη πολιτεία θα έπρεπε να τους έχει ενημερώσει πριν χρόνια. Μετά από 2000 χρόνια ελαιοκαλλιέργειας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να ξεριζώσουμε τα ελαιόδεντρα μας και να κοιτάξουμε για άλλη καλλιέργεια. Διότι είτε με επιδοτήσεις είτε χωρίς αυτές δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε κανένα συνάδελφο εκτός Ελλάδας.

Το ποιες θα είναι οι νέες καλλιέργειες, το πότε και αν θα αρχίσουν να αποδίδουν κέρδος, πάλι κανείς δεν ξέρει να μας το πει.
Πρέπει ο κάθε αγρότης να το βρει μόνος του. Δηλαδή να ρίχνει ζάρια με τον θεό και σε όποιον πέσει εξάρες έχει καλώς, οι υπόλοιποι κάθε φτωχός και η μοίρα του.
Εν το μεταξύ πρέπει και να ζήσουμε όμως, να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας, τα φροντιστήρια των παιδιών, να αγοράσουμε όσα τρόφιμα δεν παράγουμε, τις ΔΕΚΟ κτλ
Αλλά δεν βαριέσαι έχει ο Θεός... μπορεί να κάτσει καμιά εξάρες...