Σύγκριση Ελαιόλαδου με σπορέλαιαcrete extra vergin oliveoil


Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από αναλύσεις και μελέτες ειδικών επιστημόνων σχετικά με την σύγκριση των σπορέλαιων και του ελαιόλαδου. Φυσικά με μια μικρή αναζήτηση θα τις έχετε στην οθόνη του υπολογιστής σας, και μάλιστα με την υπογραφή κάποιου έγκυρου επιστήμονα η κάθε μια ξεχωριστά.
Όλες μα όλες οι έρευνες και τα πειράματα σε όλο τον κόσμο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στην σύγκριση των δύο αυτών ελαίων.
Το οποίο δεν είναι άλλο από την καθολική ανωτερότητα του ελαιόλαδου σε όλους του τομείς.

Εγώ δεν θα προσπαθήσω από αυτήν την σελίδα να υποκαταστήσω ή να συμπληρώσω τις αναφορές αυτών των ανθρώπων, ούτε τις γνώσεις έχω ούτε την ευχέρεια στον γραπτό λόγο για να το κάνω αυτό.
Προσπάθησα όμως να συγκεντρώσω εδώ τα κυριότερα στοιχεία που κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει να έχουμε όλοι μας υπόψιν, ιδίως οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την διατροφή τους και της οικογένειας τους.

1) Ένα από τα συνηθισμένα λάθη πολλών από εμάς είναι να πιστεύουμε ότι το ελαιόλαδο έχει πιο πολλές θερμίδες από τα σπορέλαια. Αυτό οφείλεται στο λάθος που κάνουμε να συγχέουμε το πόσο πιο παχύρρευστο είναι το ελαιόλαδο σε σχέση με τα σπορέλαια άρα έχει και πιο πολλές θερμίδες.
Αυτό είναι μέγα λάθος διότι,όλα τα έλαια έχουν τις ίδιες θερμίδες , δηλαδή 10 θερμίδες ανά γραμμάριο θα πάρει ο οργανισμός μας ότι λάδι και αν καταναλώσει. Βέβαια στο κόσμο έχει περάσει η εντύπωση ότι τα σπορέλαια είναι πιο ελαφριά λάδια.
Ε ναι, είναι πιο ελαφριά αλλά σε ποιότητα και αξία, σε σχέση με το ελαιόλαδο. και όχι σε λήψη θερμίδων ανά γραμμάριο λαδιού.

2) Άλλο πράγμα που έχει κάνει εντύπωση είναι η εσφαλμένη άποψη πολλών ότι το ελαιόλαδο είναι λιγάκι βαρύ για το στομάχι μας και δεν χωνεύεται εύκολα όπως τα σπορέλαια.
Μέγα λάθος και αυτό.
Ο οργανισμός μας απορροφάει περίπου το 98% της ποσότητας του ελαιόλαδου που θα καταναλώσουμε. Δηλαδή και όλων των θρεπτικών συστατικών που το ελαιόλαδο μεταφέρει.
Επίσης από τα λιπαρά οξέα που έχει στην σύσταση του το ελαιόλαδο διεγείρονται οι εκκρίσεις της χολής με αποτέλεσμα να χωνεύονται γρηγορότερα και ευκολότερα και οι υπόλοιπες τροφές που έχουμε καταναλώσει.

3) Συμπεριφορά ελαιόλαδου & σπορέλαιων στο τηγάνι.
Η συχνή κατανάλωση τηγανητών δεν χρειάζεται να το πούμε και εμείς ότι είναι όχι καλή για την υγεία μας. Αυτό είναι αλήθεια και δεν χωράει κάτι παραπάνω ή λιγότερο.
Αλήθεια όμως είναι ότι και οι τηγανητές πατάτες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής της μητέρας και νοικοκυράς, όπως επίσης και όλων μας.
Επίσης τα περισσότερα φαγητά που καταναλώνουμε στις ταβέρνες και τα εστιατόρια όποτε τα επισκεφτούμε είναι τηγανητά.
Γιατί όμως αφού τρώμε τηγανητά τελικά πολύ συχνά, πρέπει να ζητάμε οπωσδήποτε τα τηγανητά μας να είναι σε ελαιόλαδο;
Διότι όλα τα έλαια οξειδώνονται στις θερμοκρασίες και ιδικά στο τηγάνι.
Η έντονη και προχωρημένη οξείδωση συνδέεται με τη δημιουργία υπεροξειδίων, πολυμερών και προϊόντων διάσπασης των υπεροξειδίων, που αποδεδειγμένα βλάπτουν την υγεία.
Η διαφορά είναι ότι δεν οξειδώνονται όλα τα έλαια με τους ίδιους ρυθμούς και την ίδια ταχύτητα.
Το ελαιόλαδο έχει μεγάλη διαφορά σε σταθερότητα σε σχέση με τα σπορέλαια.
Λόγο της περιεκτικότητας τους σε ελαϊκό οξύ αλλά και σε βιταμίνη Ε.
Πράγμα που αυξάνει την σταθερότητα του και μειώνει την διαδικασία οξείδωσης περίπου μέχρι και 3 φορές παραπάνω σε σχέση με τα σπορέλαια.
Δηλαδή μπορούμε να τηγανίσουμε τις πατάτες των παιδιών δύο και τρεις φορές στο ίδιο ελαιόλαδο.
Με σπορέλαιο δεν μπορούμε!
Και αυτό γιατί εξαιτίας του ραφιναρίσματος που υφίστανται, που γίνεται με διαδικασίες φυσικοχημικές, στερούνται όλων των μικροστοιχείων, πολυφαινόλες, βιταμίνες κλπ που αποτελούν την βάση των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων του παρθένου ελαιόλαδου, όπως καθημερινά τεκμηριώνεται από τις ιατρικές έρευνες.

Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο σύγκρισης υπεροχή των σπορελαίων σε σχέση με το ελαιόλαδο, ούτε κατ` ελάχιστο...
Θα μπορούσα βέβαια να αναφέρω τα σχετικά πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα σαν ένα ακόμα λόγο για να προτιμάτε το ελαιόλαδο. Δεν θα το κάνω όμως διότι και τα ελαιόλαδα δεν είναι όλα Άγια...
Για αυτό πρέπει να μάθει η Ελληνίδα νοικοκυρά να αγοράζει Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.
Και δεν ισχυρίζομαι ότι μόνο εμείς οι παραγωγοί έχουμε τέτοιο, αυτό άλλωστε κακά τα ψέματα, επαφίεται και στην συνείδηση του ανθρώπου που λέει ότι πουλάει ελαιόλαδο, απλά ακόμα και στο super market όταν πηγαίνουμε για να αγοράσουμε λάδι θα κοιτάμε ΠΑΝΤΑ η ετικέτα να αναγράφει Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.

Με σεβασμό
Αναγνωστάκης Ιωάννης
Παραγωγός