Έξυπνες κινήσεις

Και όμως ακόμα και σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει έρθει η χώρα, μπορούν έξυπνες κινήσεις να προσφέρουν έσοδα στο κράτος οι οποίες παράλληλα θα βοηθάνε τους φτωχούς και βιοπαλαιστές.
Πριν λίγες μέρες σκεφτόμουν αν ήμουν υπουργός γεωργίας τι δυνατότητες έχω και πως θα βοηθούσα τους αγρότες να ανεβάσουν το εισόδημα τους σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία.
Λοιπόν μου ήρθαν κάποιες ιδέες, με τις οποίες χωρίς να δώσει πεντάρα τσακιστή το κράτος, μπορεί να ανεβάσει το εισόδημα των αγροτών εισπράττοντας μάλιστα, δηλαδή βάζοντας και χρήματα στα ταμεία του κράτους. :D

Παρουσιάζω λοιπόν το σκεπτικό μου:

Αν ήμουν υπουργός των αγροτών θα προσπαθούσα να επιβραβεύσω όλους αυτούς τους αγρότες που τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και κόβουν τιμολόγια και αποδίδουν ΦΠΑ στο κράτος και δεν περιμένουν κάθε χρόνο την επιστροφή του ΦΠΑ σαν τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Για όσους δεν πολύ καταλαβαίνουν τι σημαίνουν αυτά, εξηγώ αμέσως.
Στην Ελλάδα οι αγρότες είναι 2 ειδών, αυτοί του ειδικού καθεστώτος ( οι οποίοι είναι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία) και αυτοί του κανονικού καθεστώτος.
Όσοι είναι στο ειδικό καθεστώς δεν κόβουν τιμολόγια όταν πουλάνε τα προϊόντα τους απλά παίρνουν ένα τιμολόγιο αγοράς από αυτόν που αγοράζει τα προϊόντα τους. Αυτό το τιμολόγιο δεν έχει για αυτούς καμία αξία πλην του ότι το καταθέτουν μία φορά τον χρόνο στην εφορία με σκοπό να εισπράξουν κάποιο ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ. Το πρόβλημα είναι ότι οι αγρότες αυτοί δεν ζητάνε τιμολόγια από τα μαγαζιά που αγοράζουν λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αρδευτικά συστήματα κτλ διότι δεν τους χρησιμεύουν πουθενά.
Από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι αγρότες οι οποίοι πληρώνουν 500+ ευρώ τον χρόνο λογιστή και τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων, και κόβουν τα τιμολόγια τους και πάντα ζητάνε τιμολόγια για οποιαδήποτε αγορά κάνουν διότι συμψηφίζουν το ΦΠΑ όπως όλες οι επιχειρήσεις. Αυτοί οι αγρότες είναι του κανονικού καθεστώτος. Και νομίζω ότι το κράτος είναι πολύ ωφελημένο από αυτούς, μάλιστα θα έπρεπε να δίνει κίνητρα ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες να αρχίσουν να τηρούν βιβλία.

Ένα ανέξοδο κίνητρο για το κράτος είναι να δώσει κάποια προνόμια στους αγρότες των βιβλίων.

Κατοικία σε χωριό

 • Όσοι αγρότες τηρούν βιβλία πάνω από 2 χρόνια και χτίσουν σπίτι σε ορεινή ή ημιορεινή ή προβληματική περιοχή σύμφωνα με τους πίνακες της Διεύθνσης Αγροτικής Ανάπτυξης εκάστοτε νομού ή σε Δημοτικό Διαμέρισμα με λιγότερους από 500 κατοίκους με βάση την τελευταία επίσημη απογραφή θα μπορούν να καταθέτουν τα τιμολόγια αυτά ως έξοδα της επιχείρησης.

Να βοηθήσει με αυτόν το τρόπο το κράτος όσους νέους έκαναν το λάθος να παραμείνουν στην ύπαιθρο να φτιάξουν ένα σπίτι στο χωριό. Διότι δεν είναι τα σπίτια των αγροτών όπως στο γνωστό τηλεπαιχνίδι πιστέψτε με..
Με αυτόν το τρόπο δίνει σοβαρό και ανέξοδο κίνητρο σε κάποιον να ανοίξει βιβλία εσόδων εξόδων, δηλαδή τον βάζει στο παιχνίδι να ψάχνει και να ζητάει τιμολόγια για ότι αγοράζει...Ενώ από την άλλη είναι ένα θετικό μέτρο για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Να δοθούν ειδικές άδειες αλιείας υπό προϋποθέσεις.

Δηλαδή να δώσει στους νησιώτες αγρότες αλλά σε αυτούς της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχουν σχέση με την Θάλασσα το δικαίωμα να αλιεύουν προσθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα έξτρα μεροκάματο στην ζωή τους. Τι να κάνουμε δεν θα γίνουν όλοι αγρότες σερβιτόροι το καλοκαίρι για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους υπάρχουν και άλλοι τρόποι....!
Οι άδεις αυτές δεν θα είναι επαγγελματικές αλλά μιά ειδική άδεια για όποιον αγρότη επιθυμεί και την δικαιούται φυσικά. Υπάρχουν πολλές δικλίδες ασφαλείας ώστε να πάνε πραγματικά σε αγρότες και να μην έχουμε παρατράγουδα. Πρώτα όμως να ξεκαθαρίσω ότι έτσι όπως το έχω σκεφτεί οι άδεις αυτές δεν θα δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν περισσότερα αλιευτικά μέσα από το διπλάσιο της ερασιτεχνικής άδειας. Δηλαδή αν ο ερασιτέχνης έχει δικαίωμα μέχρι 120 αγκίστρια ο αγρότης θα έχει μέχρι 240 και όχι απεριόριστα όπως ο καθαρός επαγγελματία αλιέας.
Αυτήν την άδεια θα μπορούσε να την παραχωρεί το λιμεναρχείο όταν ο ενδιαφερόμενος εκτός από ένα παράβολο πχ 250 ευρώ πληρούσε τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • να τηρεί βιβλία εσόδων εξόδων
 • έχει σκάφος μέχρι 6 μέτρα
 • έχει εσωλέμβια ή εξωλέμβια μέχρι 25hp
 • το δημοτικό διαμέρισμα που έχει έδρα της αγροτικής του εκμετάλλευσης έχει πληθυσμό μέχρι 400 κατοίκους και συνορεύει με θάλασσα.
  δεν μπορεί δηλαδή να έρθει ο άλλος από τον Όλυμπο ή από τον Ψηλορείτη και να σου πει θέλω την ειδική άδεια. Διότι δεν έχει σχέση με την θάλασσα ούτε παραδοσιακά ιστορικά, ούτε πρακτικά.
 • τα εισοδήματα του να μην ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ τον χρόνο

Επίσης όσοι λάβουν αυτήν την άδεια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η άδεια αυτή:

 • ΔΕΝ πωλείτε
 • ΔΕΝ κληρονομείται
 • ΔΕΝ δωρίζετε
 • δικαίωμα επιβίβασης έχουν μέχρι πρώτου βαθμού συγγένειας άνθρωποι
  δηλαδή θα μπορεί να πάει με την γυναίκα του ή τα παιδιά του ή τα αδέρφια του κάποιος να ψαρεύει.
 • αντρόγυνο που είναι και οι 2 αγρότες δικαιούνται μία άδεια
 • μετά την συνταξιοδότηση του κατόχου παύει να ισχύει

Νομίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι ικανά να διασφαλίσουν ότι οι άδειες αυτές θα πάνε σε αγροτικά χέρια που πραγματικά τις χρειάζονται.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες έξυπνες κινήσεις που θα μπορούσε να προωθήσει άμεσα το κράτος για να αρχίσει να γίνετε τζίρος σε όλα τα επίπεδα αλλά να υπάρξει και μια σχετική δικαιοσύνη,
πχ, αντί να πάει το ΕΛΓΑ 6% όπως προτίθεται σε όλα τα αγροτικά εισοδήματα. Να το προσωποποιήσει και να το κάνει κλιμακωτό όπως οι ασφάλειες των αυτοκινήτων. Δηλαδή να ξεκινάει από 1% και να φτάνει μέχρι 9% ανάλογα με την χρήση που κάνει και την ζημία που παθαίνεις. Δεν μπορεί δηλαδή να πληρώνει 6% ένας παραγωγός που παίρνει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ κάθε 5 χρόνια μια φορά, και ένας άλλος που παίρνει κάθε χρόνο αποζημίωση να πληρώνει πάλι 6%. Όχι κύριε, δεν είναι σωστό αυτό. Ειδικά τώρα που η πληρωμή του ΕΛΓΑ θα γίνετε με βάση το αγροτικό εισόδημα που δηλώνει κάποιος στην εφορία και όχι βάση τιμολογίου. Σωστή και έξυπνη κίνηση αυτή και μπράβο σε όποιον το σκέφτηκε αλλά να υπάρχουν βαθμίδες όπως σε όλες τις ασφάλειες όχι όλοι το ίδιο.

Μία άλλη έξυπνη κίνηση θα ήταν να στηριχθεί η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σε όσους αγρότες το επιλέξουν με δική του ευθύνη.
Δηλαδή ας μην πάρει το κράτος την ευθύνη να προτείνει νέες καλλιέργειες, όσοι παραγωγοί λοιπόν θέλουν να πάρουν το ρίσκο πχ να ξεριζώσουν μέρος των ελαιόδεντρων τους για φυτέψουν κάτι άλλο το οποίο θεωρούν ότι θα αποδώσει καλύτερα, να μπορούν να διατηρήσουν την επιδότηση που παίρνουν για αυτήν την έκταση ως ελαιόδεντρα. Στο κάτω κάτω δεν άλλαξε κάτι πάλι καλλιεργήσιμη γης θα είναι απλά αντί για ελιές θα έχει μάνγκο ας πούμε. Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε αυτόν τον αγρότη κόβοντας τους την επιδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση ! Στο κάτω κάτω μέχρι να μπει η νέα καλλιέργεια στο εισόδημα θα περάσουν κάποια χρόνια πως θα ζει αυτός;
Αν λοιπόν υπάρξει μια συμφωνία του υπουργείου και των ελεγκτικών του μηχανισμών ότι, από την στιγμή κύριε που δεν αλλάζεις την χρήση γης και παραμένει αγροτική και από την στιγμή που πραγματικά και αποδεδειγμένα δοκιμάζεις κάτι άλλο στην ίδια έκταση εγώ σε καλύπτω και δεν σε εκδικούμαι. Δεν έχω λεφτά σαν κράτος να υποστηρίξω την αναδιάρθρωση αλλά σε βοηθάω με τον τρόπο που μπορώ...

Απλά πράγματα είναι ρε παιδιά δεν θέλει φιλοσοφία, ανοιχτά μυαλά θέλει για να σκεφτούν άλλα τόσα ανέξοδα πραγματάκια που θα κινήσουν την κατάσταση.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ...