Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος


Σχετικά με την δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ---->http://www.opengov.gr/ypaat/
έχω να πω ότι:

Νομίζω η κεντρική ιδέα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πρέπει να υποστηριχθεί επιτέλους αλλά πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του. Δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπείται ο αγρότης στον/στους συνδικαλιστικούς του φορείς από συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους ή εν ενεργεία ή από επιχειρηματίες άσχετους με το αντικείμενο, μόνο και μόνο επειδή έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους μικρές ή και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το ίδιο πρέπει να συμβεί αν είναι δυνατόν και με τις επιδοτήσεις, δεν είναι δυνατόν να τις νέμονται μεγαλοκτηματίες αλλά όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εις βάρος των βιοπαλαιστών πραγματικών αγροτών της υπαίθρου.

Διαφωνώ στις ποσοστώσεις που προτείνονται σε όλες τις βαθμίδες.
Για την πρώτη βαθμίδα έχω να πω ότι:

α)Δεν υπάρχουν νέοι αγρότες μέχρι 40 ετών τόσοι ώστε να εκπροσωπηθεί άξια το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών.Την πραγματική αγροτική οικονομία την συντηρούν οι ηλικιακά ευρισκόμενοι από 40 ετών και πάνω. Ίσως το ποσοστό θα έπρεπε να να κατέβει στο 40% για την ποσόστωση αυτή. Άλλωστε και οι πενηντάρηδες μιά χαρά παραγωγική τάξη αφενός και αφετέρου είναι σε ηλικία που για 15 τουλάχιστον χρόνια θα πρέπει να δουλεύουν στην αγροτιά για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Οπότε δεν νομίζω ότι πρέπει να τους αποκλείουμε. Αν επιμείνετε στο όριο των 40 ετών κάτεβάστε στο 40% ή αλλιώς αφήστε το 60% αλλά βάλτε όριο ηλικίας τα 50 έτη.

β)Η ποσόστωση για το γυναικείο φύλλο μπορεί να ακούγετε όμορφη και σωστή, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι να εκλέγονται με ελάχιστους σταυρούς γυναίκες που δεν έχουν κάτι αξιόλογο να προσφέρουν μόνο και μόνο επειδή θα εκλέγονται από κομματικές συμφωνίες και ελεγχόμενες σταυροφορίες.
Προτείνω να καταργηθεί αυτό το μέτρο άλλωστε το ωραίο φύλλο έχει τα ίδια δικαιώματα σαν άνθρωπος με το αντρικό και δεν χρειάζεται προστασία και ιδιαίτερη μεταχείριση. Μπορούν κάλλιστα όλες οι γυναίκες που το επιθυμούν να είναι υποψήφιες και να εκλέγονται οι πιο άξιες κατά την κρίση των αγροτών και των αγροτισων σαν ίσος προς ίσον.

Για την δεύτερη και τρίτη βαθμίδα έχω να πω ότι:

Οι ποσοστώσεις πάλι κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση διότι δεν καλύπτετε γεωγραφικά ούτε η περιφέρεια ούτε η Ελλάδα.
Μερικά παραδείγματα, η Κρήτη πχ θα είναι μιά περιφέρεια όμως σε όλα τα επίπεδα θα εκπροσωπείτε από αγρότες κτλ του νομού Ηρακλείου με αυτόν τον τρόπο. Διότι είναι υπερδιπλάσιοι από τους υπόλοιπους νομούς. Αυτό σημαίνει ότι είτε σε κομματικά ψηφοδέλτια πάμε (πράγμα λάθος) είτε σε ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψήφιους, πάλι σε σταυρούς θα υπερτερούν οι υποψήφιοι ενός νομού μιας περιφέρειας και το πολύ πολύ να μπει από σπόντα καμιά γυναίκα από άλλο νομό λόγο της ποσόστωσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκπροσωπούνται πολλά είδη καλλιεργειών μιας περιφέρειας και πάλι θα αρχίσουν οι γκρίνιες και οι αυτονομήσεις.
Σε πανελλαδικό επίπεδο δε, οι ορεινές ακριτικές περιοχές της Ελλάδας δεν θα εκπροσωπούνται στην τριτοβάθμια βαθμίδα και αυτό θα είναι καταστροφικό για τους αγρότες των προβληματικών αυτών περιοχών.

Επίσης ορισμένοι προβληματισμοί που έχω σχετικά με το πρακτικό κομμάτι επί της κεντρικής ιδέας είναι:

α) ποιοι θα συντάξουν τους καταλόγους και θα διασφαλίσουν ότι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι σε αυτούς;
β) οικονομικά θα πρέπει να ελέγχονται όλες οι βαθμίδες από ορκωτό λογιστής κάθε χρόνο.
γ)νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο στην συμμετοχή κάποιου στο Δ.Σ σε πάνω από μία βαθμίδα, ίσως προβλέπετε αλλά δεν είναι 100% ξεκάθαρο.
δ)Επίσης πρέπει πάση θυσία όλα τα Δ.Σ όλων των βαθμίδων να εκλέγονται από τα μέλη των πρωτοβάθμιων βαθμίδων αλλά αν τυχών επιλέξετε να βάλετε ποσόστωση με γεωγραφικά κριτήρια όπως προτείνω παραπάνω τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο πανελλαδικά το οποίο θα εκλέγει συγκεκριμένο αριθμό μελών στο Δ.Σ και ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ανά περιφέρεια το οποίο θα εκλέγει πάλι συγκεκριμένο αριθμό μελών (πχ 1 από κάθε περιφέρεια) ώστε να εκπροσωπηθούν τουλάχιστον με 1 μέλος στο τριτοβάθμιο όργανο όλες οι περιφέρειες.

Πρόταση: Στηρίξτε με κάθε κόστος τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και μην μασάτε από τους μεγαλοτσιφλικάδες και τις απειλές τους. Κάντε το σημαία αυτό και θεωρητικά και πρακτικά και η μεγάλη μερίδα των αγροτών θα στηρίξει στο τέλος την προσπάθεια. `αρκεί να της το δώσετε να το καταλάβει, και ο μόνο τρόπος να το καταλάβω/ει είναι να μου το πείτε δημόσια και ξεκάθαρα.
Ότι δηλαδή ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα στηριχθεί σε όλα τα επίπεδα διότι αυτός έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Δώστε μου ένα κίνητρο εμένα του αγρότη να στηρίξω την προσπάθεια οπου και αν ανήκω ιδεολογικά, το συμφέρον μου και το δικαίωμα μου να ζήσω είναι πάνω από κόματα και χρώματα.