Χανιά και ελαιόλαδοελιέςΗ Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελαιόλαδου. Παράγουμε περίπου300-350.000 τόνους ελαιόλαδο κάθε χρόνο (αν και τα τελευταία χρόνια η παραγωγή έχει πέσει έως και 100.000 τόνους κάτω στην χώρα μας). Μας ανήκει δηλαδή περίπου το 16% από την παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου. Από το ελαιόλαδο που παράγει η χώρα μας περίπου το 80% είναι “εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο”. Ήμαστε η πρώτη χώρα παγκόσμια σε παραγωγή “εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου”.
Όλα αυτά περίπου από 170.000.000 ελαιόδεντρα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ο νομός Χανίων είναι ένας από τους 4-5 κύριους νομούς της Ελλάδας ως προς την παραγωγή ελαιόλαδου.
Παράγει περίπου 30.000.000 λίτρα ελαιόλαδο το χρόνο, από τα οποία το 75% είναι “εξαιρετικό παρθένο”, 15% περίπου είναι “παρθένο” και το υπόλοιπο 10% “λαμπάντε.”
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες ελαιόλαδου εδώ

Η προσφορά ανά επαρχία σε ελαιόλαδο είναι:

  • Κίσσαμος:14.000 τόνους
  • Κυδωνία: 8.937 τόνους
  • Σέλινο: 4.000 τόνους
  • Αποκόρωνας: 2.900 τόνους
  • Σφακιά: 250 τόνους

Στα Χανιά η ελαιοκαλλιέργεια είχε αναπτυχθεί από την αρχαιότητα αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν αιωνόβιες μνημειακές ελιές σε μερικά μέρη του νομού. Η ποιο ενδιαφέρουσα είναι “η ελιά στις πάνω Βούβες” του δήμου Κολυμβαρίου. Η οποία είναι μνημείο της UNESCO και υπολογίζετε ότι είναι πάνω από 5.000 χρονών και μάλλον το αρχαιότερο εν ζωή ελαιόδεντρο στον κόσμο. Από αυτό το μνημειακό δέντρο κόβετε πάντα “κότινος ελαίας” ο οποίος στεφανώνει τον νικητή του μαραθωνίου αγωνίσματος κάθε 4 χρόνια στους εκάστοτε ολυμπιακούς αγώνες!
Η δε περιοχή Κολυμβαρίου λόγω της ιστορικής της σχέση με την ελαιοκαλλιέργεια αλλά και επειδή οι κλιματολογικές, εδαφικές και λοιπές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή της καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδου, έχει χαρακτηριστεί Π.Ο.Π.
Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης.
Αυτό είναι ένα προνόμιο το οποίο στο ελαιόλαδο άλλες τέσσερις μόνο περιοχές το διαθέτουν σε όλη την Κρήτη. Και είναι μια εξασφάλιση του καταναλωτή ως προς την ποιότητα του ελαιόλαδου και μια τιμή για τον παραγωγό και την περιοχή.