2012 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Πρόσφατα είχα μια συζήτηση με τον παππού μου, ο οποίος γεννήθηκε το 1922 και όπως είναι φυσικό ξέρει πολλά.
Έχει περάσει πολλά και έχει αποκτήσει με 100% εμπειρικό τρόπο την Γνώση. Όχι την γνώση των πεφωτισμένων και των μυστών πόσο μάλλον κάποιου νηπτικού Πατέρα.
Αλλά την Γνώση της ζωή μέσα από την ζωή.
Είναι μεγάλη τέχνη η ζωή, πάντα ήταν άλλωστε, μόνο που τώρα ο κόσμος τελειώνει και μαζί του φτάνει και η ζωή στο τέλος της σταδιοδρομίας της.
Ο Kόσμος κατά τον Αναξαγόρα τέθηκε σε τάξη και διακοσμήθηκε από τον Νου.
Και μπορεί το Σύμπαν να συνεχίσει την άπειρη υλική ύπαρξη του, ακόμα και ο άνθρωπος ίσως συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα την φυσική του παρουσία στο οικοδόμημα του Σύμπαντος, παρόλα αυτά ο κόσμος τέλειωσε.

Πριν αρχίσω να αραδιάζω και άλλες αμπελοφιλοσοφίες προσπαθώντας να σε βάλω στο νόημα, αν δεν βαριέσαι ή αν δεν είσαι από αυτούς που γράφουν με κεφαλαία στο ίντερνετ και διαβάζουν το πολύ μέχρι πέντε δεύτερα την κάθε σελίδα στο διαδίκτυο, κάτσε και διάβασε όλη την ιστορία και θα πάρεις χαμπάρι τι θέλω να πω.
Αν συντρέχει κάποιος από τους δύο παραπάνω λόγους προφανώς ήδη θα την έχεις κάνει για "άλλες πολιτείες" και αν όχι κάνε το τώρα πριν χαλαστής κι άλλο.
Για να σε προστατέψω περισσότερο φίλε, η πόρτα εξόδου σε περίπτωση που μόλις κόπηκε το ρεύμα είναι εδώ (κλικ)--->
Εξαιρούνται όσοι έχουν γεννηθεί το 1983, ίντιγκο αγόρι μου εσύ τα ξέρεις όλα, τι να σου πει ο παππούς εσένα...;

Ο παππούς λοιπόν δεν έχει διαβάσει Σωκράτη, δεν πρόλαβε διότι την μισή ζωή του πολεμούσε και την άλλη μισή όργωνε με ένα μουλάρι για να ξεπρουκίσει τις αδερφές του, όμως του αρέσει η λεγόμενη μαιευτική μέθοδος. Με ερωταπαντήσεις δηλαδή προσπαθεί να σου υποδείξει αυτό που πιστεύει.
-Για πες μου εγγονέ πόσο δίνεις μεροκάματο στους αλλοδαπούς που σου βοηθάνε να μαζεύεις τις ελιές; με ρώτησε προσπαθώντας να ανοίξει την κουβέντα.
-Παππού άλλα χρόνια δίναμε 35 ευρώ αλλά φέτος το ρίξαμε στα 25 διότι δεν βγαίνουν τα έξοδα και μπαίνουμε μέσα στο τέλος.
-Δεν είναι λίγα παιδί μου 25 ευρώ; και τα 30 λίγα είναι για αυτήν την δουλειά...
-Παππού λίγα είναι το ξέρω αλλά όπως ξέρεις εσύ καλύτερα από μένα τελικά δεν μένει τίποτα είναι πολλά τα έξοδα και δεν μένει τίποτα ούτε με τα 25, πόσο μάλλον με τα 30.
-Ναι το ξέρω, μου απάντησε, από την άλλη όμως σκέφτομαι πόσες φρατζόλες ψωμί είναι τα 30 ευρώ, είναι 30 φρατζόλες ψωμί!!! δεν είναι πολύ 30 φρατζόλες ψωμί για μεροκάματο;
-Εγώ έμεινα λίγο μαλάκας, από μικρός το είχα αλλά τώρα υποτροπίασα πάλι. Ε ναι πολύ είναι 30 φρατζόλες ψωμί για μεροκάματο.
-Σκέψου έγγονα ότι εγώ δούλευα στα παλιά ελαιουργία με τους ντορμπάδες από νύχτα ως νύχτα, έβαζα και το δικό μου μουλάρι για να πάρω μεροκάματο 1 και μισή φρατζόλα ψωμί. Και τώρα δίνει μεροκάματο 30 φρατζόλες ψωμί, δηλαδή θα θρέψει 30 στόματα με ένα μεροκάματο και όμως πάλι λίγα είναι...!!!

-Να σε ρωτήσω κάτι άλλο, μου λέει ο παππούς. Τα λεφτά της Ελλάδας τι γίνανε;
-Τα φάγανε οι πολιτικοί, του απάντησα.
-Καλά αυτοί φάγανε το ξέρω, αλλά αυτοί τα λεφτά του κράτους, τα δικά μας λεφτά παιδί μου (τι έγιναν) ήντα γινήκανε; με ρώτησε.
-Τι εννοείς ρε παππού γιατί δεν σε πιάνω;
-Ρε παιδί μου τώρα έχουμε κρίση, εντάξει, οι πολιτικοί φάγανε τα λεφτά του κράτους, όμως εδώ στο χωριό το δικό μας, πού πήγαν τα λεφτά;
-Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα που ήθελε να το πάει, διότι είναι και αγράμματος ο παππούς και καμιά φορά άλλα λέει και άλλα εννοεί. Οπώτε του λέω, πες τι θέλεις να πεις γιατί δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε.
-Εδώ στο χωριό έχουμε μείνει καμιά 20αριά γεροντάκια όποιου έχει πεθάνει η γυναίκα έχει και από μία Βουλγάρα να τον φροντίζει. Το ίδιο ισχύει και για 2-3 χήρες που έχουν και αυτές μία Βουλγάρα η κάθε μία να την φροντίζει.
Η κάθε Βουλγάρα παίρνει 500 ευρώ το μήνα, μένει τσάμπα στο σπίτι και τρώει τσάμπα. Μόλις πάρει το πεντακοσάρικο το στέλνει στην Βουλγαρία. Λογάριασε λοιπόν εσύ πόσα λεφτά φεύγουν κάθε μήνα μόνο από αυτό το μικρό χωριό για το εξωτερικό και μετά λογάρισασε από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτά τα λεφτά παιδί μου δεν ξανά γαέρνουν (γυρίζουν) στη Ελλάδα, πάνε πετάξανε.
Την παλιά εποχή παιδί μου τα παιδιά φροντίζανε τους γονείς όταν γερνάγανε, δεν πληρώνανε Βουλγάρες. Και δεν έχω τίποτα με τις Βουλγάρες την δουλειά τους κάνουν οι γυναίκες και ευτυχώς που υπάρχουν, διότι τι θα απογίνουν όλοι αυτοί που τα παιδιά τους δεν καταδέχονται να τους δώσουν ένα ποτήρι νερό;

Είπαμε και άλλα πολλά με τον παππού τα οποία ίσως δεν είναι και πολύ σωστό να τα γράψω σε δημόσια θέα, απλά το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι η πίκρα στα μάτια του για το που πάει ο κόσμος γενικότερα αλλά και η χώρα για την οποία η γενιά του έχυσε πολύ αίμα και ιδρώτα για να την στήσει σε κράτος δεν περιγράφεται. Δεν ήθελε να κατηγορήσει ευθέως τις νεώτερες από αυτόν γενιές ότι είναι εντελώς άχρηστες και ανίκανες. Το είπε με έμεσο τρόπο με τα 2 παραδείγματα που περιγράφω παραπάνω.
Ειλικρινά ελπίζω να έχει γίνει αντιληπτό το πνεύμα του παππού στους 2 διαλόγους, έχει χαθείς ο κοινός νους πια σε αυτήν την χώρα αλλά και σε αυτήν την πλάση. Ζούμε σε ένα κόσμο που 30 φρατζόλες ψωμί είναι μεγάλο μεροκάματο αλλά ταυτόχρονα 30 ευρώ είναι πολύ μικρό μικρό για να επιβιώσει και ο εργάτης και ο εργοδότης....
Και αν τον κόσμο τον έβαλε σε σειρά ο Νους εγώ δεν μπορώ να το εννοήσω γιατί θα εννοούσα Tον Νου πράγμα αδύνατον. Γνωρίζω όμως τον κοινό νου και αφού αυτός χάθηκε χάθηκε και ο κόσμος...

υγ. Ευχαριστώ το ΠΑΣΟΚ και την οικογένεια Παπανδρέου για το μάθημα ζωή που έδωσαν σε όλους του 90άχρονους δημοκράτες, ειδικά τους Κρητικούς. Ότι δεν έμαθε ο παππούς από την ζωή ολόκληρη τόσα χρόνια του το μάθατε εσείς, τον ολοκληρώσατε ως άνθρωπο τελικά.
Τον πικράνατε βέβαια τώρα στο ηλιοβασίλεμα της ζωής του, αλλά τουλάχιστον έμαθε την αλήθεια πριν πεθάνει και αυτό σας το χρωστάει όπως και να έχει το πράγμα. Μόνο που δεν ξέρει αν θα προλάβει να σας το ξεπληρώσει αλλά τα εγγόνια τι έκανε;

Καλή χρονιά βρε :*

Comments

Ευγε!Στον εγγονο που καθησε

Ευγε!Στον εγγονο που καθησε και μεταλαβε μια τεραστια σταγονα απο σοφια!Ας χρησημοποιση μονο λιγο ιχνος απο αυτη ..........Ευχεςςςςςςς
Καρτοκοστις.

Φοβερός ο παπούς!

Φοβερός ο παπούς!